Η Αμαλιάδα είναι πόλη στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας. Αποτελεί την έδρα του Δήμου Ήλιδας και ο πληθυσμός της, σύμφωνα με την Εθνική Απογραφή του 2011 ανέρχεται σε 16.763 κατοίκους. Είναι επίσης η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ηλείας ως προς τον πληθυσμό και την έκταση, ενώ ως το 2011 αποτελούσε την έδρα του καποδιστριακού Δήμου Αμαλιάδας.

Στους Βυζαντινούς χρόνους υπήρχε στην περιοχή ο οικισμός του ναού της Παναγίας της Πλατυτέρας, που επονομάζεται Φραγκαβίλλα μετά την κατάληψη της περιοχής από τους Φράγκους. Ο ναός είναι σταυροειδής μετά τρούλου, του 11ου αιώνα, κτισμένος στα ερείπια αρχαίου ναού, όπως εικάζεται, με ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες.

Η  Αμαλιάδα περιλαμβάνει στα όριά της πολλές αρχαιολογικές τοποθεσίες όπως:

Αρχαία Ήλιδα. Ένα από τα σημαντικότερα κέντρα της Πελοποννήσου στην αρχαιότητα, έφθασε σε ακμή τα ρωμαϊκά χρόνια, οπότε και κτίστηκε ένας μεγάλος αριθμός κτιρίων και κυρίως αθλητικών εγκαταστάσεων αφού στην Ήλιδα συνέρεε πάντα το πλήθος των αθλητών για προπόνηση, ένα μήνα πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ήταν η διοργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων και πρωτεύουσα των Ηλείων.

Μουσείο Νίκος Μπελογιάννης. Το ιστορικό κτίριο όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια ο αγωνιστής Νίκος Μπελογιάννης στεγάζει πλέον το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης με την επωνυμία «Μουσείο Νίκος Μπελογιάννης».

Λαογραφικό Μουσείο Αμαλιάδας.  Στεγάζοταν σε ένα νεοκλασικό κτίριο του 1932, ιδιοκτησίας αδελφών Μαρούτα (μετανάστες στις ΗΠΑ στα τέλη του 19ου αι.), πλησίον του σιδηροδρομικού σταθμού. Ξεκίνησε να λειτουργεί το 1993 από μια επιτροπή που ορίστηκε από το Δήμο, με σκοπό την προβολή και διαφύλαξη της μνήμης, των παραδόσεων και της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.Όμως λόγω τον σεισμών μεταμέρθηκε στο υπόγειο της βιβλιοθήκης της Αμαλιάδας.

Σημαντική είναι και η πολιτιστική του δραστηριότητα που απευθύνεται στο κοινό της Αμαλιάδας και στους μαθητές. Πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως: Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας, Καρναβάλι Αμαλιάδας, Μουσικές εκδηλώσεις, Φεστιβάλ Κινηματογράφου κ.ά.