Στο Εργαστήριο Μελισσοκομίας οι φοιτητές μαθαίνουν για τον θαυμαστό κόσμο των μελισσών, τον τρόπο επικοινωνίας τους, στην αναγνώριση ασθενειών και μελισσοκομικών φυτών, αλλά και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει κάθε μελισσοκόμος με έμφαση στην πρόληψη και την επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν ανάλογα με την εποχή.
Στην φθινοπωρινή εκπαίδευση οι φοιτητές διδάσκονται πώς να προετοιμάζουν τα μελίσσια για το ξεχειμώνιασμα, να φροντίζουν και να προετοιμάζουν το μελισσοκομικό τους υλικό (βάψιμο και απολύμανση κυψελών, συρμάτωση πλαισίων, λιώσιμο κηρηθρών, κ.α.), ώστε με τις πρώτες ανοιξιάτικες ανθοφορίες τα μελίσσια να αρχίζουν να αναπτύσσονται και να δυναμώνουν.
Απώτερος στόχος όλων των χειρισμών είναι να αποδίδουν στις ανθοφορίες και να προσφέρουν τα μέγιστα στη συλλογή τροφών, αλλά και την παραγωγή Βασιλικού Πολτού και Βασιλισσών.
Δεν κερδίζει όμως μόνο ο μελισσοκόμος, αλλά ολόκληρη η ανθρωπότητα μέσω της επικονίασης των φυτών και την αύξηση της καρπόδεσης των ανθέων.