Εικόνα Σημαντικό Μήνυμα

Το Προεδρικό Διάταγμα 52/2022 – ΦΕΚ 131/Α/7-7-2022 «Ίδρυση, Κατάργηση, Συγχώνευση, Μετονομασία και Μεταβολή έδρας Τμημάτων στο Πανεπιστήμιο Πατρών» είναι πια γεγονός. Παρατίθεται μια πρώτη ενημέρωση για τους φοιτητές του Τμήματος Γεωπονίας με σημαντικότερα σημεία τα ακόλουθα:

  1. Τα Τμήματα Γεωπονίας με έδρα την Αμαλιάδα, Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής με έδρα το Μεσολόγγι και Επιστήμης Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής με έδρα το Μεσολόγγι του Πανεπιστημίου Πατρών συγχωνεύονται σε ένα Τμήμα το οποίο ονομάζεται Τμήμα Γεωπονίας και ιδρύεται με έδρα το Μεσολόγγι (Άρθρο 2, παρ. 1).
  2. Οι φοιτητές των Τμημάτων Γεωπονίας με έδρα την Αμαλιάδα και Επιστήμης Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής με έδρα το Μεσολόγγι που είναι εγγεγραμμένοι μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2021 – 2022 καθώς και οι φοιτητές του Τμήματος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής με έδρα το Μεσολόγγι που είναι εγγεγραμμένοι μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2022 – 2023, συνεχίζουν και ολοκληρώνουν το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος εισαγωγής τους και λαμβάνουν τον αντίστοιχο τίτλο σπουδών (Άρθρο 5, παρ. 1).
  3. Για τη διεξαγωγή των εκπαιδευτικών και εξεταστικών διαδικασιών και την πρακτική άσκηση των φοιτητών των Τμημάτων που συγχωνεύονται, αρμόδια είναι τα Τμήματα που προέκυψαν από τη συγχώνευση (Άρθρο 5, παρ. 7).
  4. Η ακαδημαϊκή λειτουργία του συγχωνευόμενου Τμήματος Γεωπονίας με έδρα την Αμαλιάδα συνεχίζεται μεταβατικά μέχρι την αποφοίτηση των ήδη εγγεγραμμένων φοιτητών από το Τμήμα Γεωπονίας στην έδρα του στο Μεσολόγγι (μεταβατικές διατάξεις, άρθρο 8, παρ. 11).
  5. Φοιτητές των Τμημάτων Γεωπονίας στην Αμαλιάδα, Μουσειολογίας στον Πύργο, Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Αγρίνιο και Φυσικοθεραπείας στο Αίγιο, οι οποίοι έχουν μόνιμη κατοικία ή οι γονείς των οποίων έχουν μόνιμη κατοικία στις εν λόγω περιοχές αντίστοιχα, στεγάζονται κατά προτεραιότητα στη φοιτητική εστία ή σε μισθωμένες κλίνες του ιδρύματος (μεταβατικές διατάξεις, άρθρο 8, παρ. 12).

Σύμφωνα με τα παραπάνω, το Τμήμα, τα μέλη ΔΕΠ και οι φοιτητές του εντάσσονται  στο Τμήμα Γεωπονίας που ιδρύεται με έδρα το Μεσολόγγι και εκεί συνεχίζεται η εκπαιδευτική διαδικασία στα υφιστάμενα ΠΠΣ Γεωπονίας και Μεταβατικού έτους, δεδομένου ότι το ΠΠΣ Τεχνολόγων Γεωπόνων ολοκληρώθηκε το ακαδημαϊκό έτος 2021-22 που διανύουμε.

Εκτιμώ ότι το ΠΔ είναι σαφές και καμία παρέκκλιση από τα αναγραφόμενα δεν θα είναι εφικτή. Έχοντας ως πρότερη εμπειρία τη μετακίνηση του Τμήματος ΘΕΚΑ (2013-14) από το Μεσολόγγι στην Αμαλιάδα μαζί με τους φοιτητές του, κατανοούμε την ανθρώπινη και κοινωνική διάσταση και τα προβλήματα που θα προκύψουν στους φοιτητές του Τμήματός μας που θα πρέπει να μετακινηθούν.

Η διοίκηση και το προσωπικό του Τμήματος θα κάνει ότι είναι δυνατό για να στηρίξει τους φοιτητές ώστε να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τη μετάβαση στις νέες συνθήκες γρήγορα και ομαλά ούτως ώστε μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στον προβλεπόμενο χρόνο.

Η Πρόεδρος

Αγγελική Καυγά