Φίλιππος Μπαντής


Φίλιππος Μπαντής  Flag U.K

Επίκουρος Καθηγητής Λαχανοκομίας


Βιογραφικό: Σύντομο Βιογραφικό (GR)

Email:

Τηλ.: (+30) 2631058265

Γραφείο : I7  Κτίριο: Κ24 Ισόγειο

Ώρες συνεργασίας με τους φοιτητές: Πέμπτη  12:00 – 14:00 & Παρασκευή 14:00 – 15:00

Orcid: https://orcid.org/0000-0001-6470-2333

Google Scholar: https://scholar.google.com/citations?user=w7QzVQ8AAAAJ&hl=en

ResearchGate: https://www.researchgate.net/profile/Filippos-Bantis?ev=hdr_xprf&_sg=M6sicjiIv1q9JRfLGVx1reFe_pZgTGnsZF2FOhYzPavF–lNsaz7QlU0LmM9pxZOeeBX5Dg9HMnWPfZj-kmliwHh

Scopus: https://www.scopus.com/authid/detail.uri?authorId=57046051600


 ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ


  • 2013 – Πτυχίο Γεωπονίας, Τμήμα Γεωπονίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
  • 2015 – Μεταπτυχιακό στην ειδικότητα «Γενετική Βελτίωση φυτών, αγροκομία και ζιζανιολογία», Τμήμα Γεωπονίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
  • 2020 – Διδακτορικός τίτλος με θέμα «Effects of light spectra from light-emitting diodes on the growth and quality of grafted watermelon seedlings», Τμήμα Γεωπονίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
  • 2022 – Διδακτορικός τίτλος με θέμα «Assessing the physiology and growth of mature and young European oaks under aspects of climate change», Institute for Ecology, Evolution and Biodiversity, Goethe University, Frankfurt am Main, Γερμανία
  • Μελέτη της επίδρασης του φωτός στη μορφολογία, τη φυσιολογία, τη βιοχημεία και τον πρωτογενή/δευτερογενή μεταβολισμό λαχανοκομικών και άλλων ειδών.
  • Παραγωγή λαχανοκομικών προϊόντων και σποροφύτων κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες (θερμοκήπιο και θάλαμος ανάπτυξης) με χρήση νέων τεχνολογιών και με στόχο την αειφορική παραγωγή.
  • Αξιολόγηση της επίδρασης αβιοτικών καταπονήσεων σε φυσιολογικό, φυτοχημικό και παραγωγικό επίπεδο.
  • Μελέτη της μεταφύτευσης και τον προσδιορισμό της αύξησης, της κατανομής βιομάζας σε υπόγειο και υπέργειο τμήμα και της φυσιολογικής κατάστασης των φυτών.
  • Αξιολόγηση της ποιότητας λαχανοκομικών προϊόντων από το στάδιο των σποροφύτων έως το τελικό προϊόν.
  • Μελέτη της προσαρμογής φυτικών ειδών στην κλιματική αλλαγή σε επίπεδο φυσιολογίας, αύξησης και ανάπτυξης.

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ


  • Μελέτη της επίδρασης του φωτός στη μορφολογία, τη φυσιολογία, τη βιοχημεία και τον πρωτογενή/δευτερογενή μεταβολισμό λαχανοκομικών και άλλων ειδών.
  • Παραγωγή λαχανοκομικών προϊόντων και σποροφύτων κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες (θερμοκήπιο και θάλαμος ανάπτυξης) με χρήση νέων τεχνολογιών και με στόχο την αειφορική παραγωγή.
  • Αξιολόγηση της επίδρασης αβιοτικών καταπονήσεων σε φυσιολογικό, φυτοχημικό και παραγωγικό επίπεδο.
  • Μελέτη της μεταφύτευσης και τον προσδιορισμό της αύξησης, της κατανομής βιομάζας σε υπόγειο και υπέργειο τμήμα και της φυσιολογικής κατάστασης των φυτών.
  • Αξιολόγηση της ποιότητας λαχανοκομικών προϊόντων από το στάδιο των σποροφύτων έως το τελικό προϊόν.
  • Μελέτη της προσαρμογής φυτικών ειδών στην κλιματική αλλαγή σε επίπεδο φυσιολογίας, αύξησης και ανάπτυξης.

PROFILE


Ο Δρ. Φίλιππος Μπαντής κατέχει τη θέση Επίκουρου Καθηγητή Λαχανοκομίας του Τμήματος Γεωπονίας της Σχολής Επιστημών Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Είναι κάτοχος διδακτορικού Διπλώματος από το Τμήμα Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο αντικείμενο της Λαχανοκομίας.

Επίσης, είναι κάτοχος διδακτορικού Διπλώματος από το Institute for Ecology, Evolution and Biodiversity, Goethe University, Frankfurt am Main, Γερμανία, στο αντικείμενο της Φυσιολογίας Φυτών. Ως  Επιστημονικός Υπεύθυνος έχει αναλάβει 2 ερευνητικά προγράμματα με χρηματοδότηση από ατομικές επιχειρήσεις, ενώ έχει συμμετάσχει ως μέλος ερευνητικής ομάδας σε 3 Ευρωπαϊκά και 9 εθνικά ερευνητικά προγράμματα καθώς και σε 3 προγράμματα κοινών δράσεων (δράσεις COST).

Έχει διδακτική εμπειρία προπτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας σε αντικείμενα σχετικά με τη Λαχανοκομία και τις Θερμοκηπιακές Καλλιέργειες. Επιπλέον, έχει συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό επιστημονικών δημοσιεύσεων σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια, καθώς και ως προσκεκλημένος υπεύθυνος σύνταξης διεθνών περιοδικών.

Οι κύριες συνεισφορές του στην έρευνα έως τώρα, στον κλάδο της λαχανοκομίας είναι (α) η βαθύτερη κατανόηση της επίδρασης του φωτός σε σπορόφυτα και προϊόντα λαχανοκομικών ειδών σε μορφολογικό, φυσιολογικό και φυτοχημικό επίπεδο, (β) ο καθορισμός σημαντικών παραμέτρων ποιοτικού προσδιορισμού εμβολιασμένων σποροφύτων καρπουζιού, και (γ) η συμμετοχή στην ανάπτυξη ενός δείκτη προσδιορισμού της μετασυλλεκτικής ζωής φυλλωδών λαχανικών με τη μέτρηση της ηλεκτρικής αγωγιμότητας.


ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ


Bantis F, Ouzounis T, Radoglou K. 2016. Artificial LED lighting enhances growth characteristics and total phenolic content of Ocimum basilicum, but variably affects transplant success. Scientia Horticulturae, 198:277-283, doi:10.1016/j.scienta.2015.11.014

Bantis F, Smirnakou S, Ouzounis T, Koukounaras A, Ntagkas N, Radoglou K. 2018. Current status and recent achievements in the field of horticulture with the use of light-emitting diodes (LEDs). Scientia Horticulturae, 235:437-451, doi:10.1016/j.scienta.2018.02.058

Bantis F, Fotelli M, Ilić ZS, Koukounaras A. 2020. Physiological and phytochemical responses of spinach baby leaves grown in a PFAL system with LEDs and saline nutrient solution. Agriculture, 10, 574, doi:10.3390/agriculture10110574

Bantis F. 2021. Light spectrum differentially affects the yield and phytochemical content of microgreen vegetables in a plant factory. Plants, 10, 2182, doi: 10.3390/plants10102182

Ntinas GK, Bantis F, Koukounaras A, Kougias P. 2021. Exploitation of liquid digestate as sole nutrient source for floating hydroponic cultivation of baby lettuce in greenhouse. Energies, 14, 7199, doi: 10.3390/en14217199

Bantis F, Tsiolas G, Mouchtaropoulou E, Tsompanoglou I, Polidros A N, Argiriou A, Koukounaras A. 2021. Comparative transcriptome analysis in homo- and hetero- grafted cucurbit seedlings. Frontiers in Plant Science, 12, 691069, doi: 10.3389/fpls.2021.691069

Bantis F, Panteris E, Dangitsis C, Carrera E, Koukounaras A. 2021. Blue light promotes hormonal induced vascular reconnection, while red light boosts the physiological response and quality of grafted watermelon seedlings. Scientific Reports, 11, 21754, doi: 10.1038/s41598-021-01158-w


ΜΑΘΗΜΑΤΑ


  • AGRI_406 – ΓΕΝΙΚΗ ΛΑΧΑΝΟΚΟΜΙΑ
  • AGRI_701 – ΜΕΤΑΣΥΛΛΕΚΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ
  • AGRI_703 – ΕΙΔΙΚΗ ΛΑΧΑΝΟΚΟΜΙΑ
  • AGRI_ΕΕΧ6 – ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ