Γεώργιος Σαλάχας


Γεώργιος Σαλάχας Flag U.K

Καθηγητής, Φυσιολογίας και Θρέψης Φυτών


Βιογραφικό: CV_George_Salachas

Email: 

Τηλέφωνο: (+30) 2631058290

Google scholar: https://scholar.google.gr/citations?hl=el&user=FHOgiHAAAAAJ&view_op=list_works&sortby=pubdate

Γραφείο : Ι4 – Κτίριο: Κ24 Ισόγειο

Ώρες συνεργασίας με φοιτητές: Δευτέρα & Παρασκευή  12:00-14:00


 ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ


Ο κ. Σαλάχας Γεώργιος είναι  Καθηγητής Φυσιολογίας και Θρέψης Φυτών του Τμήματος Γεωπονίας και Υπεύθυνος του Εργαστηρίου Φυσιολογίας και Θρέψης Φυτών του Πανεπιστημίου Πατρών

Είναι πτυχιούχος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, διδάκτορας και μεταδιδακτορικός Ερευνητής του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.


Ερευνητικά Ενδιαφέροντα


  • Δευτερογενής Φυτικός Μεταβολισμός, «Η Θεωρία της Κρίσιμης Ζώνης του Φυτικού Μεταβολισμού».
  • Aeroponics, Τεχνολογίες Συστημάτων Αεροπονικής καλλιέργειας Φυτών.
  • Συστήματα Υδροπονίας, Aquaponics.
  • Τεχνολογίες Υδροπονικής παραγωγής σποροφύτων.
  • Τεχνολογίες Θρέψης και Λίπανσης των Φυτών, Τοξικότητα Νιτρικών.
  • Kύκλος ζωής του άνθρακα, Κυκλική Οικονομία, IOT.
  • Συντήρηση Ελαιολάδου, Long Life Extra Virgin Olive  Oil (LL-EVOO).
  • Οργανική Κομποστοποίηση(vermicomposting – φάρμα γαιοσκωλήκων).
  • Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά, Βιομηχανική Κάνναβη (άνοσο πολλαπλασιαστικό υλικό, αιθέρια έλαια, βιοδραστικές ουσίες).

Profile


Ο Γεώργιος Σαλάχας είναι  Καθηγητής Φυσιολογίας και Θρέψης Φυτών του Τμήματος Γεωπονίας.  Υπήρξε Πρόεδρος Τμήματος και Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Τεχνολογίες Παραγωγής και Διατροφική Αξία Φυτικών Προϊόντων» στο πρώην Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας. Επιστημονικός Υπεύθυνος ή μέλος της Ερευνητικής Ομάδας σε πλήθος Ερευνητικών Προγραμμάτων και μέλος πολλών συμβουλευτικών επιτροπών σε διδακτορικές διατριβές.

Έχει 38 δημοσιευμένες εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές και πλήθος επιστημονικών εργασιών σε εθνικά και διεθνή συνέδρια. Είναι  κριτής επιστημονικών περιοδικών και μέλος πολλών Επιστημονικών Ενώσεων.

Εφευρέτης του «Automated Aeroponic Plant Growing System», και ιδρυτικό μέλος του δικτύου καινοτομίας «Kannabis Hub».

Υπήρξε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας, μέλος του ΠΣΕΚ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Μέλος του Δ.Σ. της «Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας», Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του πρώην ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και Κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών.


Επιλεγμένες Δημοσιεύσεις


Georgios Salachas, Evangelos Giannakopoulos, Dimitra Hela, Angelos Papasavvas, Dimitrios Savvas, Ioannis Deligiannakis. Enhancing bioactive compounds accumulation in red beet (Beta Vulgaris L.) plants by managing N nutrition. The identification of the ‘critical’ zone as a cultivation technique. Plant Physiology and Biochemistry, 2022, 188, p.21-30.

Achilles D Boursianis, Maria S Papadopoulou, Panagiotis Diamantoulakis, Aglaia Liopa-Tsakalidi, Pantelis Barouchas, George Salahas, George Karagiannidis, Shaohua Wan, Sotirios K Goudos, 2022. Internet of things (IoT) and agricultural unmanned aerial vehicles (UAVs) in smart farming: A comprehensive review. Internet of Things 18, 21-30.

Dimitrios N Zisimopoulos, Electra Kalaitzopoulou, Marianna Skipitari, Polyxeni Papadea, Nikolaos T Panagopoulos, Georgios Salahas, Christos D Georgiou, 2022. Detection of superoxide radical in all biological systems by Thin Layer Chromatography. Archives of Biochemistry and Biophysics 716, 109110.

SA Barla, G Salachas, K Abeliotis, 2020. Assessment of the greenhouse gas emissions from aeroponic lettuce cultivation in Greece. Euro-Mediterranean Journal for Environmental Integration 5 (2), 1-7.

Evangelos Giannakopoulos, George Salahas, Christos D. Georgiou et al. Long-Term Preservation of Total Phenolic Content and Antioxidant Activity in Extra Virgin Olive Oil. A Physico-Biochemical Approach. Free Radicals and Antioxidants. 2020, 10(1), 4-9.

Evangelos Giannakopoulos, Giorgos Salahas Angelos Papasavvas and Dimitra Hela. Gallic Acid Radical Generation in Greek Aromatic Plants. A Combined EPR and Uv-Vis Spectroscopic Approach. Free Radical and Antioxidants. 2019, 9(2), 83-87.

Salachas, G., Savvas D., Argyropoulou K., Tarantillis P. A. and Kapotis G., 2015. Yield and nutritional quality of aeroponic basil as affected by the available root-zone volume. Emirates Journal of Food and Agriculture, 27 (12), pp. 911-918.

Zervoudakis G., Salahas G., Kaspiris G.  and Konstantopoulou E., 2012. The influence of light intensity on growth and physiological characteristics of common sage (Salvia officinalis L.). Brazilian Archives of Biology and Technology, vol.55, n.1, pp. 89-95.

Konstantopoulou, E., Kapotis, G., Salachas, G., Petropoulos, S.A., Karapanos, I.C., Passam, H.C., 2010. Nutritional quality of greenhouse lettuce at. harvest and after storage in relation to N application and cultivation season. Scientia Horticulturae 125 (2), pp. 93.e1- 93 e5.

Kosma, C., Balomenou, G., Salahas, G., Deligiannakis, Y., 2009. Electrolyte ion effects on Cd2+ binding at Al2O3 surface: Specific synergism versus bulk effects. Journal of Colloid and Interface Science 331 (2), pp. 263-274.

Triantafyllidis, V., Papasavvas A., Hela, D., Salahas, G., 2008. Comparison of nitrate content in leafy vegetables convectionally and organically cultivated in Western Greece. Journal of Environmental Protection and Ecology 9, No 2, 301-308


Μαθήματα


Σήμερα διδάσκει:

  • Εφαρμοσμένη Φυσιολογία και Θρέψη Φυτών,
  • Υδροπονία- Αεροπονία,
  • Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά.