Σαλάχας Γεώργιος, Καθηγητής Τμήματος Γεωπονίας Πανεπιστημίου Πατρών

Email:

Τηλέφωνο: (+30) 26220 39019

Ώρες συνεργασίας με φοιτητές: Πέμπτη 13:00 – 15:00 & Παρασκευή 13:00-15:00

Ο κ. Σαλάχας Γεώργιος είναι  Καθηγητής Φυσιολογίας και Θρέψης Φυτών, του Τμήματος Γεωπονίας, του Πανεπιστημίου της Πάτρας.  Είναι πτυχιούχος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, διδάκτορας και μεταδιδακτορικός Ερευνητής του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου της  Πάτρας.  Έχει διδάξει (ΠΔ 407, Επίκουρος Καθηγητής) στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στο τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου της Πάτρας. Υπεύθυνος του Εργαστηρίου Φυσιολογίας και Θρέψης Φυτών.

Τα ερευνητικά του  ενδιαφέροντα εστιάζονται στην Αεροπονική καλλιέργεια Φυτών, στη Θρέψη και τον Δευτερογενή Φυτικό Μεταβολισμό και στην οργανοληπτική αξία των Φυτικών προϊόντων (φαινολικά, αντιοξειδωτικά, αιθέρια έλαια, βιοδραστικές ουσίες),  στην παραγωγή άνοσου πολλαπλασιαστικού υλικού στα Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά και στη νιτρορύπανση και βαρέα μέταλλα.

Συμμετείχε ή ήταν Υπεύθυνος σε πολλά Ερευνητικά Προγράμματα από τα οποία προέκυψαν  πέντε διδακτορικές διατριβές. Έχει 31 δημοσιευμένες εργασίες σε διεθνή περιοδικά με κριτές, πάνω από 300 αναφορές του έργου του από άλλους ερευνητές και πλήθος εργασιών σε εθνικά και διεθνή συνέδρια. Είναι κριτής σε διεθνή περιοδικά και μέλος Επιστημονικών Οργανώσεων. Έχει αναπτύξει και λειτουργεί στο ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας την πρώτη επισκέψιμη Αεροπονική Φάρμα στην Ελλάδα και την Ευρώπη-Automated Aeroponic Plant Growing System- (PCT/GR2013/000069, WO/2014/102553). Σήμερα είναι πρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Πατρών, μέλος του ΠΣΕΚ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και μέλος του ΕΣΕΚ. πρώην Αντιπρύτανης του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.


Βασίλης Παπασωτηρόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Γεωπονίας Πανεπιστημίου Πατρών

Email:

Τηλέφωνο: (+30) 26220 39008

Ώρες Συνεργασίας με φοιτητές: Τρίτη 15:00-16:00 & Τετάρτη 13:00-14:00

Ο Β. Παπασωτηρόπουλος είναι απόφοιτος του Γεωπονικού Παν/μίου Αθηνών και Διδάκτωρ Γενετικής του Τμήματος Βιολογίας του Παν/μ/ίου Πατρών. Υπήρξε υπότροφος Marie Curie και κατά το 2001-2005 ήταν μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Center for Applied Genomics του Πανεπιστήμιου Rutgers ΗΠΑ.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στο γενετικό χαρακτηρισμό και βελτίωση αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, καθώς και άλλων φυτών με οικονομική σημασία όπως φράουλα, και μελιτζάνα. Είναι μέλος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Γενετικής Βελτίωσης Φυτών, και της European Association for Research on Plant Breeding (EUCARPIA). Παράλληλα συμμετέχει ως μέλος του Συμβουλίου στο δίκτυο καινοτομίας Aroma Innovation Hub του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών.

Έχει δημοσιεύσεις σε σημαντικά επιστημονικά περιοδικά και παρουσιάσεις σε συνέδρια. Είναι μέλος συμβουλευτικών επιτροπών διδακτορικών και μεταπτυχιακών διατριβών, ενώ έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα ως επιστημονικός υπεύθυνος ή μέλος της ερευνητικής ομάδας.


Λιόπα-Τσακαλίδη Αγλαΐα (Λίτσα), Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος Γεωπονίας Πανεπιστημίου Πατρών

Email:

Τηλέφωνο: (+30) 2622039018

Ώρες υποδοχής φοιτητών: Πέμπτη & Παρασκευή 12:00-14:00

Η Αγλαΐα (Λίτσα) Λιόπα-Τσακαλίδη είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, Διδάκτωρ (Dr. rer. nat.) του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστήμιου του Saarland (Saarbrücken, Germany), Διπλωματούχος βιολόγος του ίδιου Τμήματος και Πτυχιούχος του Τμήματος Βιολογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η διδακτορική της διατριβή αναφέρεται στην επίδραση των ανασταλτικών ουσιών μορφακτίνης και ΤΙΒΑ στην ανάπτυξη και την αποκόλληση των φύλλων, καθώς και την μεταφορά αυξίνης μέσω των φυτικών ιστών. Η μεταπτυχιακή εργασία της αναφέρεται στην μεταφορά αυξίνης στο μεσοκοτύλιο του καλαμποκιού. Έχει δημοσιεύσει ένα σημαντικό αριθμό άρθρων σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά και συνέδρια.

Η ερευνητική της δραστηριότητα έχει αναγνωριστεί διεθνώς με πάνω από 180 αναφορές από άλλους ερευνητές. Έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 28 ερευνητικά και αναπτυξιακά έργα ως συντονίστρια ή ως υπεύθυνη ομάδος υλοποίησης. Υπήρξε επίσης απολογήτρια και σε πολλά προγράμματα και ερευνητικά έργα. Εργάστηκε για δέκα χρόνια στο Εργαστήριο Φυσιολογίας Φυτών στο Ινστιτούτο Βοτανικής του Πανεπιστημίου του Saarland (Saarbrücken, Germany). Στην Ελλάδα, εργάστηκε ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο ΕΙΧΗΜΥΘ/ΙΤΕ και ως ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Προστασίας Φυτών Πατρών-Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ). Κατόπιν υπηρέτησε ως επίκουρος καθηγήτρια στο Τμήμα Μηχανολογίας και Υδάτινων Πόρων του ΤΕΙ Μεσολογγίου. Διετέλεσε προϊστάμενη του Τμήματος Μηχανολογίας και Υδάτινων Πόρων.


Ζερβουδάκης Γεώργιος, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Γεωπονίας Πανεπιστημίου Πατρών

Email:

Τηλέφωνο: (+30) 26220 38206

Ώρες συνεργασίας με τους φοιτητές: Δευτέρα 14:00 – 15:00, Τετάρτη 14:00 – 15:00 & Πέμπτη 12:00-13:00

Ο Γιώργος Ζερβουδάκης είναι απόφοιτος και Διδάκτορας του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Το διδακτικό του έργο είναι κυρίως σε μαθήματα όπως: Φυσιολογία Φυτών, Μορφολογία και Ανατομία Φυτών, Βιοχημεία.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη Φυσιολογία και Βιοχημεία Φυτών καθώς και στη Βιοχημεία του Οξειδωτικού Stress. Έχει δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και παρουσιάσεις σε συνέδρια. Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα ως μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Είναι κριτής σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά.


Καραναστάση Ειρήνη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος Γεωπονίας Πανεπιστημίου Πατρών

Email:

Τηλέφωνο: (+30) 6945556909

Ώρες Συνεργασίας με φοιτητές: Τετάρτη 11:00 – 12:00 & Πέμπτη 14:00-15:00

Επιστημονική κατάρτιση

  • Πτυχιούχος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (1997).
  • Διδάκτορας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών, Πανεπιστημίου Dundee, Σκοτία, Ηνωμένο Βασίλειο (2001).

Διατριβή: Acquisition, Retention, and Transmission of Tobravirus Particles by Nematodes of the Family Trichodoridae, and Intervention of the Trichodorid Feeding Behaviour and Pharyngeal Ultrastructure

Ερευνητική δραστηριότητα: Αλληλεπιδράσεις μεταξύ φυτοπαρασιτικών νηματωδών φορέων ιών – φυτών ξενιστών, Συστηματική ταξινόμηση φυτοπαρασιτικών νηματωδών, Μέθοδοι αντιμετώπισης φυτοπαρασιτικών νηματωδών, Μελέτες διασποράς, ιδιαίτερα των ειδών Globodera pallida και G. rostochiensis της πατάτας, Xiphinema spp. της αμπέλου και Meloidogyne spp. σε κηπευτικά, Μελέτη της δράσης των εντομοπαθογόνων νηματωδών Heterorhabditis bacteriophora, Steinernema feltiae και Steinernema carpocapsae κατά των Sitophilus oryzae, Tribolium confusum, Rhyzopertha dominica, Prostephanus truncatus και Ephestia kuehniella, Επικινδυνότητα και αντιμετώπιση του νέου σοβαρού εχθρού των φοινικοειδών Rhynchophorus ferruginens (Coleoptera: Curculionidae), Μελέτη επί της νηματοκτόνου δράσης του αιθέριου ελαίου και άλλων ουσιών του σκόρδου, Επιπτώσεις της παράλληλης παρουσίας εντομοπαθογόνων νηματωδών σε υποστρώματα ανάπτυξης φυτών, μολυσμένα με φυτοπαρασιτικούς νηματώδεις.


Καυγά Αγγελική, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος Γεωπονίας Πανεπιστημίου Πατρών

Γνωστικό Αντικείμενο: «Κατασκευή και Λειτουργία θερμοκηπίων»

Email:

Τηλέφωνο: (+30) 26220 39015

Ώρες Συνεργασίας με φοιτητές: Τετάρτη 11:00 – 12:00 & Πέμπτη 14:00-15:00

Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Γεωπονίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (ΜSc) στις «Περιβαλλοντικές Επιστήμες» του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και Διδακτορικού Διπλώματος (PhD) από το Εργαστήριο Τεχνικής Θερμοδυναμικής του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών και Αεροναυπηγών του Πανεπιστημίου Πατρών με θέμα «Ενεργειακή βελτιστοποίηση θερμοκηπίου με χρήση συστήματος θέρμανσης με υπέρυθρη ακτινοβολία (IR)».

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στις θερμοκηπιακές και Γεωργικές κατασκευές, στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Γεωργία και στην Ενεργειακή και Περιβαλλοντική Φυσική. Πιο συγκεκριμένα:

  • Δομική και θερμική βελτιστοποίηση των θερμοκηπίων για μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης
  • Εφαρμογή της Υπέρυθρης ακτινοβολίας (IR) στην θέρμανση του περιβάλλοντος του Θερμοκηπίου και των Αγροτικών κτηρίων. Ψυχρό Θερμοκήπιο με μειωμένες ενεργειακές απαιτήσεις και του περιβαλλοντολογικού αποτυπώματος 40-60%
  • Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) με εφαρμογές στον τομέα των Θερμοκηπίων και των Αγροτικών Μονάδων
  • Εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών (PV) στην οροφή του θερμοκηπίου, αξιοποίηση της παραγόμενης ενέργειας και επίδραση της σκίασης στην ανάπτυξη των φυτών
  • Εφαρμογή νέων πλαστικών υλικών κάλυψης (Polymer nanocomposite film) με βελτιωμένες οπτικές και θερμικές ιδιότητες
  • Ρύθμιση μικρο και μακροκλίματος θερμοκηπίων μέσω συστημάτων αυτομάτου ελέγχου
  • Περιβαλλοντική εκτίμηση και διαχείριση
  • Ανάπτυξη θερμοκηπίου Χαμηλής Ενεργειακής Απαίτησης (zero) με χρήση υπέρυθρης ακτινοβολίας και ενσωματωμένων Φωτοβολταϊκών (PVs) στην οροφή του θερμοκηπίου

Έχει παρουσιάσει αξιόλογο ερευνητικό έργο στον επιστημονικό της τομέα με 22 δημοσιευμένες επιστημονικές εργασίες σε Διεθνή περιοδικά με κριτές του SCI, ένα (1) κεφάλαιο σε συλλογικό τόμο και πάνω από 30 συμμετοχές σε Διεθνή και Ελληνικά επιστημονικά συνέδρια. Συμμετείχε ως συνεργαζόμενος εταίρος και κύρια ερευνήτρια σε 4 ερευνητικά προγράμματα, και ως επιστημονικός υπεύθυνος σε 3 ερευνητικά προγράμματα. Είναι μέλος σε Διεθνείς (ISHS, CIGRAgEng)και Ελληνικούς επιστημονικούς οργανισμούς (ΕΓΜΕ, ΕΕΕΟ) και κριτής σε Διεθνή περιοδικά.


Μπαρούχας Παντελής, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Γεωπονίας Πανεπιστημίου Πατρών

Email:

Τηλέφωνο: (+30) 26220 39301

Ώρες συνεργασίας με τους φοιτητές: Πέμπτη 15:00 – 16:00 & Παρασκευή 13:00-14:00

Ο Παντελής Ε. Μπαρούχας είναι Επίκουρος Καθηγητής (μόνιμη θέση) στο Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Εργαστήριο Εδαφολογίας. Είναι Γεωπόνος-Εδαφολόγος, με μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην Αξιοποίηση Φυσικών Πόρων – Διαχείριση Περιβάλλοντος και διδάκτωρ Γεωπονικών Σπουδών με εξειδίκευση στην Εδαφολογία. Υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ) για μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα (1997-2000) και υπότροφος επίδοσης και διαγωγής (1993-1994). Εργάστηκε στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα παρέχοντας υπηρεσίες συμβούλου σε θέματα εδαφολογίας – θρέψης – λίπανσης φυτών και αναλύσεις εδαφικών δειγμάτων και φυτικών ιστών με σύγχρονες τεχνικές. Συμμετείχε σε ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα σχετικά με τον τομέα της Εδαφολογίας.

Η ερευνητική του δραστηριότητα σχετίζεται με θέματα που αφορούν τα προβληματικά εδάφη, μελέτη γένεσης-ταξινόμησης αυτών, μεθόδους αποφυγής ρύπανσης και βελτίωση των ιδιοτήτων τους με σύγχρονες τεχνικές και μεθόδους και τη διαχείριση του εδαφικού νερού και της στράγγισης. Υπήρξε μέλος της ομάδας διαχείρισης και λήψης αποφάσεων (steering committee) στο έργο «Efficient Irrigation Management Tools for Agricultural Cultivations and Urban Landscapes»(συντ.τίτλου: IRMA), που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (75%) και Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Ιταλίας (25%) μέσω του European Territorial Cooperation Programmes (ETCP), GREECE-ITALY 2007-2013 με στόχο την αποδοτικότερη διαχείριση και εξοικονόμηση του νερού άρδευσης, ενώ σήμερα συμμετέχει στην ομάδα έρευνας και ανάπτυξης του IRMASYS (www.irmasys.gr) και του www.irrigation-management.eu για τη διαχείριση της άρδευσης στις γεωργικές καλλιέργειες το οποίο έλαβε το 1ο βραβείο της κατηγορίας THE LAURELS στο .eu WEB awards 2015 που οργάνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ονοματολογίας Διαδικτύου EURid. Διαθέτει μεγάλο αριθμό ερευνητικών εργασιών σε διεθνή περιοδικά ανεγνωρισμένου κύρους και ανακοινώσεις σε συνέδρια. Διετέλεσε μέλος και ταμίας του Δ.Σ της Ελληνικής Εδαφολογικής Εταιρείας. Είναι Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Είναι εφευρέτης του επιστημονικού οργάνου «Αυτόματο φορητό και ψηφιακό όργανο μέτρησης του ανθρακικού ασβεστίου σε εδαφικά δείγματα με ενσωματωμένη αντιστάθμιση της θερμοκρασίας και με δυνατότητα επικοινωνίας και εντοπισμού της γεωγραφικής θέσης της μέτρησης , Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (OBI), Αριθμός Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας GR1008089 (B) ― 2014-01-21, Int. Cl. G01N33/24; G01N7/18 (WO2014060782 A1 World Intellectual Property Organization, WIPO. Publication).


Μαλάμος Νικόλαος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Γεωπονίας Πανεπιστημίου Πατρών

Γνωστικό Αντικείμενο: «Αρδεύσεις και Στραγγίσεις με έμφαση στην ανάλυση και προσομοίωση διεργασιών Φυτού, Εδάφους, Ατμόσφαιρας»

Email:

Τηλέφωνο: (+30) 26220 39001

Ώρες συνεργασίας με τους φοιτητές: Πέμπτη 15:00 – 16:00 & Παρασκευή 13:00-14:00

Ο Νικόλαος Μαλάμος είναι πτυχιούχος του τμήματος Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων & Γεωργικής Μηχανικής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και διδάκτορας Γεωπονικών Επιστημών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα (1998-2000) και υπότροφος επίδοσης του Δ.Π.Μ.Σ. «Επιστήμη και Τεχνολογία Υδατικών Πόρων», του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Εργάστηκε στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα, ως Γεωπόνος ειδικός στις αρδεύσεις. Έχει συμμετοχή σε πληθώρα ερευνητικών έργων, σχετικών με τον τομέα των αρδεύσεων, της υδροπληροφορικής και των συστημάτων γεωγραφικών πληροφοριών, όπως: στο “Irrigation Management Tools for Agricultural Cultivations and Urban Landscapes” (συντ.τίτλου: IRMA) στα πλαίσια του «European Territorial Cooperation Programmes (ETCP), GREECE-ITALY 2007-2013» και στο “Ελληνικό Ολοκληρωμένο Σύστημα Παρακολούθησης, Πρόγνωσης και Τεχνολογίας των Θαλασσών και των Επιφανειακών Υδάτων” (συντ.τίτλου: HIMIOFoTS) στα πλαίσια του Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία».

Η ερευνητική του δραστηριότητα σχετίζεται με αρδεύσεις, μαθηματική προσομοίωση και ανάλυση συστημάτων υδατικών πόρων (με έμφαση στις γεωργικές χρήσεις), κίνηση του νερού στο έδαφος, σχέσεις εδάφους – νερού – φυτών – ατμόσφαιρας, διαχείριση υδατικών πόρων, υδρολογία, υδροπληροφορική και συστήματα γεωγραφικών πληροφοριών.

Είναι συγγραφέας σαράντα περίπου εργασιών σε διεθνή περιοδικά, εθνικά και διεθνή συνέδρια με κριτές, ενώ είναι αξιολογητής σε διάφορα καταξιωμένα υδρολογικά περιοδικά. Είναι μέλος της εκδοτικής επιτροπής (Associate editor), του Hydrological Sciences Journal που είναι το επίσημο περιοδικό της International Association of Hydrological Sciences – IAHS.