Flag U.K
AGRI_ΕΧ1 – Γεωργική Νηματωδολογία

Περιεχόμενο Μαθήματος


Θεωρία


  1. Εισαγωγή σε βασικές έννοιες της νηματωδολογίας
  2. Ανατομία και Μορφολογία των νηματωδών
  3. Φυσιολογία και σχέσεις των νηματωδών με βιοτικούς και αβιοτικούς παράγοντες
  4. Κομβονηματώδεις
  5. Κυστογόνοι νηματώδεις
  6. Νηματώδεις αλλοίωσης των ριζών
  7. Νηματώδεις του στελέχους και των βολβών
  8. Νηματώδεις του υπέργειου τμήματος των φυτών
  9. Νηματώδεις καλλωπιστικών φυτών και χλοοταπήτων
  10. Νηματώδεις δασικών φυτικών ειδών
  11. Εντομοπαθογόνοι νηματώδεις
  12. Δειγματοληψία και απομόνωση φυτοπαρασιτικών νηματωδών
  13. Αρχές και μέθοδοι αντιμετώπισης των φυτοπαρασιτικών νηματωδών

Εργαστηριακές Ασκήσεις


  1. Άσκηση πεδίου: Δειγματοληψία εδάφους και φυτικού υλικού
  2. Μέθοδοι απομόνωσης νηματωδών από εδαφικά και φυτικά δείγματα
  3. Επίδειξη μεθόδων ταυτοποίησης (κλασσική μορφομετρία και μοριακές τεχνικές)
  4. Παρατήρηση νηματωδών γεωργικής σημασίας (κυστογόνοι, κομβονηματώδεις, εκτοπαρασιτικά είδη, εντομοπαθογόνοι νηματώδεις κ.α.)
  5. Τρόποι καλλιέργειας εντομοπαθογόνων νηματωδών στο εργαστήριο και επίδειξη εφαρμογής για αντιμετώπιση εντόμων
  6. Άσκηση πεδίου: Επίδειξη νηματωδοκτονίας επιβλαβών ειδών γεωργικής σημασίας

AGRI_ΕΧ2 – Παραγωγή Πολλαπλασιαστικού Υλικού

Περιεχόμενο Μαθήματος


Θεωρία


  1. Εισαγωγή στην τεχνολογία του πολλαπλασιαστικού υλικού. Σχεδιασμός και οργάνωση μονάδων παραγωγής πολλαπλασιαστικού υλικού. Εισαγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού από την Ε.Ε. και χωρών εκτός Ε.Ε. Διασφάλιση ποιότητας και γενετική ταυτότητα.
  2. Σχηματισμός και μορφολογία σπόρου. Ανάπτυξη και σχηματισμός θηλυκού και αρσενικού γαμετόφυτου, γονιμοποίηση, ασυμβίβαστο, απομιξία, ωρίμανση σπόρου.
  3. Μηχανισμός φύτρωσης σπόρου. Λήθαργος και βιωσιμότητα σπόρου. Παρεμβατικός έλεγχος στην φύτρωση και τον λήθαργο σπόρων.
  4. Σποροπαραγωγή αυτογονιμοποιούμενων και σταυρογονιμοποιούμενων ειδών.
  5. Ποιότητα και πιστοποίηση σπόρων. Έλεγχος καθαρότητας, βλαστική και φυτρωτικής ικανότητας, ταυτοποίηση ποικιλιών. Τεχνολογία επικάλυψης σπόρων.
  6. Πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα και καταβολάδες. Φυσιολογία και ανατομία σχηματισμού επίκτητων ριζών, παράγοντες που επηρεάζουν το σχηματισμό ριζών.
  7. Τεχνικές παραγωγής φυτών με μοσχεύματα και καταβολάδες. Ρυθμιστές ριζοβολίας, έλεγχος ποιότητας και γενετικής πιστότητας φυτών.
  8. Εμβολιασμός φυτών. Παράγοντες επιτυχίας εμβολιασμού, ασυμβίβαστο, υποκείμενα, σχέσεις εμβολίου υποκειμένου.
  9. Τεχνικές εμβολιασμού. Ενοφθαλμισμοί, εγκεντρισμοί.
  10. Μικροπολλαπλασισμός φυτών. Οργάνωση και εξοπλισμός μονάδας, θρεπτικά διαλύματα, παρασκευή θρεπτικών υποστρωμάτων, εξυγίανση φυτικού υλικού.
  11. Μεριστωματική καλλιέργεια. Στάδια παραγωγής, έλεγχος περιβάλλοντος καλλιέργειας, σκληραγώγηση μικρόφυτων.
  12. Εξειδικευμένες τεχνικές μικροπολλαπλασισμούς. Εμβολιασμός μικρόφυτων.
  13. Παραγωγή βολβών, κονδύλων, ριζοκόνδυλων. Φυσιολογία και μορφολογία σχηματισμού βολβών και κονδύλων. Διαδικασία σχηματισμού βολβών και κονδύλων, επίδραση παραγόντων στο σχηματισμό τους. Ωρίμανση, συγκομιδή και διατήρηση.

Εργαστηριακές ασκήσεις


  1. Τεχνικές διακοπής λήθαργος σπόρου
  2. Έλεγχος ποιότητα σπόρου
  3. Πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα
  4. Πολλαπλασιασμός φυτών με καταβολάδες
  5. Εμβολιασμοί φυτών
  6. Μικροπολλαπλασιασμός

AGRI_ΕΧ3 – Κομποστοποίηση και Οργανική Ύλη Εδάφους

Περιεχόμενο Μαθήματος


Θεωρία


Εισαγωγή στην οργανική ύλη του εδάφους (2 διαλέξεις):

  • Η σημασία της οργανικής ουσίας στο σύστημα έδαφος-φυτό
  • Χουμοποίηση
  • Πηγές οργανικής ουσίας

Τα κλάσματα του χούμου (2 διαλέξεις):

  • Χουμικά Οξέα – γονιμότητα εδαφών
  • Φουλβικά Οξέα – μεταφορά ρύπων
  • Χουμίνη – κατακράτηση μεθανίου και διοξειδίου του άνθρακα στο έδαφος

Ανάλυση εδαφικής οργανικής ουσίας (2 διαλέξεις):

  • Αναλυτικές Τεχνικές
  • Φασματοσκοπικές Τεχνικές
  • Χρωματογραφικές Τεχνικές
  • Μοριακές Τεχνικές

Η Υπερμοριακή φύση και οι ιδιότητες της εδαφικής οργανικής ουσίας (2 Διαλέξεις):

  • Οι φυσικοχημικές κολλοειδείς ιδιότητες του χούμου
  • Οι βιοχημικές ιδιότητες του χούμου
  • Το βιογεωχημικό σύστημα της ριζόσφαιρας

Μέθοδοι και τεχνικές παραγωγής εδαφικής οργανικής ύλης-Κομπόστ (2 Διαλέξεις):

  • Με φυσικούς μηχανισμούς-κομποστοποίηση
  • Με χημικούς μοριακούς ενεργοποιητές
  • Βιοχημικά μέσω ενζυμικής κατάλυσης

Αξιοποίηση της κομποστοποιημένης εδαφικής οργανικής ύλης: Τα φυσικά κλάσματα – χουμικά και φουλβικά οξέα (2 Διαλέξεις):

  • Βελτίωση γονιμότητας προβληματικών εδαφών
  • Εξυγίανση και αποκατάσταση αγροσυστημάτων
  • Βιοδιέγερση τη φυτικής ανάπτυξης

Περιβαντολλογική οικοτοξικότητα των οργανικών εδαφοβελτιωτικών (Biochar, κομποστ, κλπ.)   (1 Διάλεξη)


Εργαστηριακές ασκήσεις


  1. Μέθοδοι και τεχνικές παραγωγής οργανικής ύλης εδάφους. Διαδικασία και τεχνικές κομποστοποίησης-Είδη κομποστοποίησης: αερόβια/αναερόβια κομποστοποίηση και κομποστοποίηση με σκουλήκια.
  2. Μηχανήματα κομποστοποίησης οργανικών αποβλήτων-τύποι και λειτουργία
  3. Δειγματοληψία από σωρό κομποστοποίησης, μέτρηση συγκέντρωσης οξυγόνου και θερμοκρασίας, προσδιορισμός της περιεκτικότητας σε υγρασία
  1. Προσδιορισμός οργανικής ύλης, πτητικά στερεά, περιεκτικότητα σε τέφρα
  2. Προσδιορισμός ολικής Πυκνότητας και χώρου πόρων γεμάτο με αέρα
  3. Μέτρηση στατικής πίεσης και προσδιορισμός ροής αέρα ανεμιστήρα
  4. Υπολογισμός βέλτιστων αναλογιών ανάμειξης
  5. pH και διαλυτά άλατα.
  6. Αξιολόγηση τοξικότητας του compost. Αεοφορικές τεχνικές υγιεινοποίησης
  7. Αξιολόγηση του κομπόστ στη σύσταση των μικροβιακών κοινοτήτων του εδάφους. Ανάλυση φωσφολιπιδίων λιπαρών οξέων (ανάλυση PLFA)
  8. Εκχύλιση, απομόνωση και ταυτοποίηση βιοδραστικών ενώσεων: χουμικές και φουλβικές ουσίες από το κομπόστ
  9. Χουμοποίηση του κομπόστ για γεωργική χρήση και ενθυλάκωση θρεπτικών συστατικών (Βιο-λιπάσματα)
  10. Βιο-δοκιμή του compost σε πιλοτική καλλιέργεια

AGRI_ΕΧ4 – Αρχιτεκτονική Τοπίου

Περιεχόμενο Μαθήματος


Θεωρία

  1. Ιστορική εξέλιξη των κήπων, κηποτεχνίας και αρχιτεκτονικής τοπίου.
  2. Ορισμοί, τοπίου, αρχιτεκτονικής τοπίου, σκληρά και μαλακά υλικά, Στόχοι και έργο του σχεδιασμού. Θερμική Άνεση.
  3. Ανάλυση των αντικειμενικών βάσεων της Αισθητικής: γραμμή, υφή, μορφή, χρώμα.
  4. Ανάλυση των αρχών του σχεδιασμού: της Επανάληψης, της Αντίθεσης, της Κυριαρχίας, του Ρυθμού, της Αρμονίας, της Ενότητας.
  5. Ανάλυση λειτουργικών χαρακτηριστικών των ανοικτών χώρων: το Όριο, η Περιοχή Συνδέσεως, ο Ενδιάμεσος Χώρος, ο Πόλος Έλξης, η Συνέχεια.
  6. Διάλεξη για ανάλυση χώρου (site analysis), Βασικό Σχέδιο (Master Plan)
  7. Βιοκλιματικό Σχεδιασμό ανοικτών χώρων
  8. Διάλεξη για Χλοοτάπητες
  9. Διάλεξη για Βραχόκηπους
  10. Διάλεξη για Φυτεμένα Δώματα, Πράσινους τοίχους .
  11. Διάλεξη για Πάρκα
  12. Διάλεξη για Φωτισμό και άρδευση ανοικτών χώρων
  13. Προϋπολογισμός – τιμές ΠΡΣ, τεύχη δημοπράτησης.

Εργαστηριακές ασκήσεις


  1. Studio: Σχεδιασμό με εξοπλισμό γραμμικού σχεδίου: Αποτύπωση οικοπέδου ή ανοικτού χώρου. Εξοικοίωση με σχεδίαση σε κάτοψη σκληρών υλικών και ποικιλίας φυτών, μεμονωμένα, σε δενδροστοιχίες, συστάδες ανθώνες κλπ. Επιλογή κλίμακας. Κατασκευή υπομνήματος με τα στοιχεία μελέτης και προμέτρηση.
  2. Σταδιακός Σχεδιασμός θέματος μεγάλου κήπου. Αποτύπωση, site analysis, Master plan, σχέδιο φύτευσης.
  3. Εκτέλεση από τους σπουδαστές μικρών κατασκευών στο χώρο του αγροκτήματος και σπορά χλοοτάπητα.
  4. Εισαγωγή στο σχεδιασμό με Autocad.1. Κατόψεις.
  5. Σχεδιασμός με Autocad. 2. Εισαγωγή υφών.
  6. Σχεδιασμός με Autocad. 3. Εισαγωγή 2Δ και 3Δ φυτών.

AGRI_ΕΧ5 – Τροπικά, Υποτροπικά Δενδροκομικά Είδη και Μικρά Οπωροφόρα

Περιεχόμενο Μαθήματος


Θεωρία


  1. Οικονομική σημασία καλλιέργειας εσπεριδοειδών. Βοτανική ταξινόμηση. Μορφολογία δένδρου.
  2. Σχεδίαση και εγκατάσταση οπωρώνα, κλιματικές και εδαφικές συνθήκες ανάπτυξης εσπεριδοειδών.
  3. Πολλαπλασιασμός εσπεριδοειδών, επιλογή υποκειμένων ανά είδος εσπεριδοειδούς.
  4. Συστήματα φύτευσης εσπεριδοειδών, κλάδεμα διαμόρφωσης και καρποφορίας.
  5. Άρδευση και διαχείριση εδάφους οπωρώνων εσπεριδοειδών. Θρέψη-λίπανση, επιδράσεις στην ποιότητα καρπών.
  6. Καρπόδεση, αύξηση καρπού, μεταχειρίσεις βελτίωσης ποιότητας καρπών (αραίωμα, ρυθμιστές αύξησης) εσπεριδοειδών.
  7. Ωρίμανση καρπών, συγκομιδή, μετασυλλεκτικοί χειρισμοί.
  8. Ειδικές απαιτήσεις καλλιέργειας πορτοκαλιάς, λεμονιάς, μανταρινιάς και λοιπών ειδών γένους citrus. Μορφολογικά στοιχεία, ποικιλίες.
  9. Αναγνώριση και διαχείριση κινδύνων βιοτικών παραγόντων στις καλλιέργειες εσπεριδοειδών.
  10. Καλλιέργεια μικρών οπωροφόρων (φράουλα, βατόμουρο). Μορφολογικά στοιχεία, οικολογικές απαιτήσεις, καλλιεργητικές εργασίες από την εγκατάσταση ως τη συγκομιδή.
  11. Καλλιέργεια μικρών οπωροφόρων (αρώνια, Ιπποφαές, Γκότζι μπέρι, μύρτιλο). Μορφολογικά στοιχεία, οικολογικές απαιτήσεις, καλλιεργητικές εργασίες από την εγκατάσταση ως τη συγκομιδή.
  12. Καλλιέργεια μπανάνας και αβοκάντο. Μορφολογικά στοιχεία, οικολογικές απαιτήσεις, καλλιεργητικές εργασίες από την εγκατάσταση ως τη συγκομιδή.
  13. Καλλιέργεια χαρουπιάς, φραγκοσυκιάς και λοιπών τροπικών ειδών. Μορφολογικά στοιχεία, οικολογικές απαιτήσεις, καλλιεργητικές εργασίες από την εγκατάσταση ως τη συγκομιδή. 

Εργαστηριακές ασκήσεις


  1. Αναγνώριση ειδών. Στοιχεία μορφολογίας εσπεριδοειδών.
  2. Κλάδεμα και λοιπές καλλιεργητικές φροντίδες εσπεριδοειδών.
  3. Μελέτη εγκατάστασης οπωρώνα εσπεριδοειδών και υποτροπικών φυτών.
  4. Εγκατάσταση καλλιέργειας φράουλας και λοιπών μικρών καρπών.
  5. Μετασυλλεκτικοί χειρισμοί και χαρακτηρισμός ποιότητας καρπών εσπεριδοειδών και υποτροπικών ειδών.
  6. Φυσιολογικές ανωμαλίες καρπών τροπικών υποτροπικών ειδών και μικρών οπωροφόρων.

AGRI_ΕΧ6 – Θερμοκηπιακές Καλλιέργειες

Περιεχόμενο Μαθήματος


Θεωρία


  1. Γενικά στοιχεία για την οικονομική σημασία και την ανάδειξη των προβλημάτων και των προοπτικών της καλλιέργειας λαχανικών εκτός εποχής στα θερμοκήπια.
  2. Τεχνική καλλιέργειας τομάτας (I) στο θερμοκήπιο.
  3. Τεχνική καλλιέργειας τομάτας (II) στο θερμοκήπιο.
  4. Τεχνική καλλιέργειας πιπεριάς (I) στο θερμοκήπιο.
  5. Τεχνική καλλιέργειας πιπεριάς (II) στο θερμοκήπιο.
  6. Τεχνική καλλιέργειας μελιτζάνας στο θερμοκήπιο.
  7. Τεχνική καλλιέργειας αγγουριάς στο θερμοκήπιο.
  8. Τεχνική καλλιέργειας κολοκυθιού στο θερμοκήπιο.
  9. Τεχνική καλλιέργειας πεπονιάς (I) στο θερμοκήπιο.
  10. Τεχνική καλλιέργειας πεπονιάς (II) στο θερμοκήπιο.
  11. Τεχνική καλλιέργειας καρπουζιάς στο θερμοκήπιο.
  12. Τεχνική καλλιέργειας φασολιάς στο θερμοκήπιο.
  13. Τεχνική καλλιέργειας μαρουλιού στο θερμοκήπιο.

Εργαστηριακές ασκήσεις


  • Πολλαπλασιασμός σολανωδών (τομάτας, μελιτζάνας, πιπεριάς)
  • Πολλαπλασιασμός κολοκυνθοειδών (αγγουριού, καρπουζιού, πεπονιού, κολοκυθιού)
  • Πολλαπλασιασμός μαρουλιού
  • Κλάδεμα και υποστύλωση τομάτας
  • Κλάδεμα και υποστύλωση μελιτζάνας, πιπεριάς
  • Κλάδεμα και υποστύλωση αγγουριάς, καρπουζιάς, πεπονιάς


AGRI_ΕΧ7 – Αξιοποίηση Υπολειμμάτων Γεωργικής Παραγωγής

Περιεχόμενο Μαθήματος


Θεωρία


  1. Εισαγωγή. Παρουσίαση των θεματικών ενοτήτων του μαθήματος
  2. Μέθοδοι εκχύλισης για παραγωγή βιταμινούχων σκευαμάτων και βιοκαυσίμων
  3. Υπολειμματική βιομάζα: Ζιζάνια, άγρια βλάστηση, τσουκνίδα, κομπόχορτο
  4. Υπολειμματική .βιομάζα: Υπολείμματα από κλάδεμα ελιας και φύλλα ελιάς κατή τη διάρκεια της ελαιοσυλλογής
  5. Υπολειμματική βιομάζα κονσερβοποιείας και χυμοποιείας.
  6. Υπολειμματική βιομάζα από κουκουτσια και φλοιούς καρπών και φρούτων.
  7. Παραγωγή βιταμινούχων φυτικών σκευασμάτων για ανθρώπινη χρήση: Μέθοδοι και έλεγχος .
  8. Παραγωγή φυτικών σκευασμάτων με φυτοπροσατευτική δράση: Μέθοδοι παραγωγής και χρήσης.
  9. Παραγωγή βιοκαυσίμων με αξιοποίηση πρωτογενούς υλικού ή/και υπολειμμάτων εκχύλισης
  10. Συλλογή φύλλων αγριελιάς από την περιοχή και εκχύλιση (percolation) για παραγωγή προϊόντων προστιθέμενης αξίας
  11. Μέθοδοι παραγωγής αρωματικών εκχυλισμάτων/αποσταγμάτων
  12. Μέθοδοι παραγωγής προσροφητικών
  13. Σχεδιασμός ολοκληρωμένης αξιοποίησης

AGRI_ΕΧ8 – Ειδική Αμπελουργία

Περιεχόμενο Μαθήματος


Θεωρία


  • Αμπελουργικά φυτώρια και τεχνικές παραγωγής απλών έρριζων και έρριζων εμβολιασμένων φυτών της αμπέλου.
  • Το σταφύλι ως πρώτη ύλη για τα προϊόντα της αμπέλου (χημική σύσταση, πορεία ωρίμανσης, παράγοντες που επηρεάζουν την ωρίμανση και την ποιότητα-terroir, τεχνολογική ωριμότητα, καθορισμός χρόνου τρυγητού).
  • Χαρακτήρες ποιότητας των ποικιλιών οινοποιίας και τεχνικές τρυγητού.
  • Χαρακτήρες ποιότητας των ποικιλιών Σταφιδοποιϊας και τεχνικές τρυγητού.
  • Χαρακτήρες ποιότητας των Σταφίδων.
  • Χαρακτήρες ποιότητας των επιτραπέζιων ποικιλιών και τεχνικές τρυγητού. Χαρακτήρες ποιότητας επιτραπέζιων σταφυλιών.
  • Μελέτη του φαινομένου της αποξήρανσης των σταφυλιών (Στάδια ξήρανσης, Ταχύτητα ξήρανσης, παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα ξήρανσης, Αλκαλικά διαλύματα , προσδιορισμός του κατάλληλου χρόνου τρυγητού
  • Τεχνολογία Σταφιδοποίησης της Σουλτανίνας (Τύποι σταφίδων Σουλτανίνας, Επίδραση του βαθμού ωριμότητας στην ποσότητα και τη χημική σύσταση των σταφίδων, Προσδιορισμός του χρόνου τρυγητού, Διαδικασία τρυγητού, Ξηραντήρια, παραγωγικοί τύποι σταφίδων, Αποθήκευση).
  • Βιομηχανική επεξεργασία της σταφίδας ( πρόπλυση, Θείωση, Πλύση, Ρύθμιση υγρασίας, Καθαρισμός και διαλογή, Στίλβωση, Απομίσχωση, Συσκευασία).
  • Παραγωγή Φυσικής Σταφίδας Σουλτανίνας
  • Τεχνολογία Σταφιδοποίησης Κορινθιακής Σταφίδας (Επίδραση του βαθμού ωριμότητας στην ποιότητα της σταφίδας, Διαδικασία τρυγητού, Ξηραντήρια, Συλλογή και Αποθήκευση της Σταφίδας
  • Βιομηχανική Επεξεργασία της Κορινθιακής Σταφίδας (Απαλλαγή από συσσωματώματα, Λίχνιασμα και διαλογή, Πλύσιμο, Απομίσχωση, Στράγγιση, Χειροδιαλογή και Συσκευασία, Τυποποίηση και Εξαγωγή.
  • Μεθοδολογία και τεχνικές τρυγητού επιτραπέζιων σταφυλιών, συσκευασίας επιτραπέζιων σταφυλιών καθώς και τα μέσα πρόψυξης, διατήρησης αυτών σε ψυκτικούς θαλάμους.
  • Μεθοδολογία και τεχνικές τρυγητού οινοποιήσιμων ποικιλιών.
  • Τεχνολογίες οινοποίησης και προϊόντα οινοποίησης.
  • Ποικιλίες οινοποιίας. Νομοθετική κατάταξη ελληνικών οίνων.

AGRI_ΕΧ9 – Κυκλική Οικονομία στη Γεωργία

Περιεχόμενο Μαθήματος


Θεωρία


  1. Εισαγωγή – Ορισμοί.
  2. Προέλευση της κυκλικής οικονομίας.
  3. Αρχές και εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας παγκοσμίως.
  4. Κυκλική οικονομία: Ένα νέο επιχειρηματικό αναπτυξιακό μοντέλο.
  5. Βιωσιμότητα στη γραμμική και κυκλική οικονομία.
  6. Μετάβαση στην κυκλικότητα.
  7. Κυκλική οικονομία σε μικρή κλίμακα.
  8. Κυκλική οικονομία και κατανάλωση. Ευθύνη καταναλωτή και πράσινες δημόσιες συμβάσεις.
  9. Κυκλική οικονομία και διαχείριση αποβλήτων. Ανάκτηση πόρων και ελαχιστοποίηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
  10. Κυκλική οικονομία σε μέση κλίμακα.
  11. Κυκλική οικονομία σε μεγάλη κλίμακα.
  12. Συνεργαζόμενα μοντέλα κατανάλωσης.
  13. Αποσύνδεση οικονομικής ανάπτυξης από περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

AGRI_ΕΧ10 – Διαχείριση και Ποιότητα Αρδευτικού Νερού

Περιεχόμενο Μαθήματος


Θεωρία


  1. Έννοια και συνιστώσες της διαχείρισης των υδατικών πόρων, διαθεσιμότητα υδατικών πόρων και χρήσεις νερού.
  2. Φορείς διαχείρισης, Έργα αξιοποίησης υδατικών πόρων και υδατικά συστήματα.
  3. Οικονομικές και κοινωνικές απόψεις, κοστολόγηση νερού, θεσμικό πλαίσιο προστασίας και διαχείρισης των υδατικών πόρων.
  4. Εικονικό νερό και υδατικό αποτύπωμα.
  5. Δείκτες και Περιβαλλοντικά Πρότυπα Ποιότητας υδάτων.
  6. Διεργασίες και μηχανισμοί αλληλεπίδρασης του αρδευτικού νερού με το έδαφος.
  7. Φυσικές και χημικές παράμετροι και κριτήρια ποιότητας αρδευτικού νερού.
  8. Αρχές σχεδιασμού και τεχνικές δειγματοληψίας επιφανειακών και υπόγειων νερών (Μέρος Ι).
  9. Αρχές σχεδιασμού και τεχνικές δειγματοληψίας επιφανειακών και υπόγειων νερών (Μέρος ΙΙ).
  10. Μέθοδοι προσδιορισμού παραμέτρων ποιότητας αρδευτικού νερού. Τεχνικές ανάλυσης δειγμάτων (Μέρος Ι).
  11. Μέθοδοι προσδιορισμού παραμέτρων ποιότητας αρδευτικού νερού. Τεχνικές ανάλυσης δειγμάτων (Μέρος ΙΙ).
  12. Ανάλυση δεδομένων ποιότητας του αρδευτικού νερού με χρήση συστήματος γεωγραφικών πληροφοριών (Μέρος Ι).
  13. Ανάλυση δεδομένων ποιότητας του αρδευτικού νερού με χρήση συστήματος γεωγραφικών πληροφοριών (Μέρος ΙΙ).

Εργαστηριακές ασκήσεις


Οι εργαστηριακές ασκήσεις αποσκοπούν στην εμβάθυνση και εξοικείωση των φοιτητών με τις έννοιες και τις μεθοδολογίες που αναλύονται στο θεωρητικό μέρος.

Περιλαμβάνονται πειράματα και ασκήσεις στο εργαστήριο και στο πεδίο με σκοπό την εφαρμογή των μεθοδολογιών που αναλύονται στο θεωρητικό μέρος.

Εργαστήριο 1: Ειδική Δειγματοληψία Νερού-Δειγματοληψία αρδευτικού νερού

Εργαστήριο 2: Προσδιορισμός σκληρότητας νερού, Ca2+, Mg2+, με φασματοφωτομετρία απορρόφησης υπεριώδους-ορατού (UV-Vis)

Εργαστήριο 3: Φασματοφωτομετρικός Προσδιορισμός Θειϊκών Ιόντων-Θολομετρική Μέθοδος

Εργαστήριο 4:  Προσδιορισμός ανθρακικών και όξινων ανθρακικών ιόντων

Εργαστήριο 5:  Χρήση συστήματος γεωγραφικών πληροφοριών για τη χωρική αξιολόγηση των παραμέτρων ποιότητας αρδευτικού νερού (Μέρος Ι)

Εργαστήριο 6:  Χρήση συστήματος γεωγραφικών πληροφοριών για τη χωρική αξιολόγηση των παραμέτρων αρδευτικού νερού (Μέρος ΙΙ)

Εργαστήριο 7: Επανάληψη  – Υποδειγματική λύση ασκήσεων

Περιλαμβάνονται ακόμα οι αντίστοιχες ασκήσεις, τα φύλλα υπολογισμών και οι ατομικές εργασίες για την εκμάθηση όλων των μεθοδολογιών υπολογισμού για όλα τα αντικείμενα που αναφέρονται στο θεωρητικό τμήμα του μαθήματος.


AGRI_ΕΧ11 – Επεξεργασία και Διαχείριση Εδαφικών Δεδομένων

Περιεχόμενο Μαθήματος


Θεωρία


  • Εισαγωγή.
  • Βασικές αρχές μετρολογίας.
  • Αισθητήρες και μετατροπείς.
  • Μετρητικές διατάξεις.
  • Στατικά και δυναμικά χαρακτηριστικά των οργάνων και συστημάτων μέτρησης.
  • Σφάλματα μετρήσεων.
  • Ακρίβεια και αξιοπιστία μετρήσεων.
  • Βαθμονόμηση οργάνων μέτρησης.
  • Παθητικά και ενεργητικά αισθητήρια.
  • Μέθοδοι ισορροπίας.
  • Αισθητήρες μέτρησης εδαφικών δεδομένων. Αισθητήρες μέτρησης υγρασίας αέρα (humidity) και περιεκτικότητας.
  • Διάχυτη φασματοφωτομετρία Ανάκλασης.
  • Χρωματομετρία.
  • Προηγμένες οπτικές μέθοδοι μέτρησης.
  • Εξ αποστάσεως αίσθηση.
  • Πεδομετρία.
  • Μέτρηση pH, ηλεκτρικής αγωγιμότητας και χημικής σύστασης.
  • Μετρητικά συστήματα επεξεργασίας και διαχείρισης εδαφικών δεδομένων.
  • Απεικόνιση και καταγραφή εδαφικών δεδομένων.
  • Ρύθμιση σημάτων και διασύνδεση δικτύων εδαφικών δεδομένων και σταθμών επιτήρησης του εδάφους. 
  • Συστήματα συλλογής και επεξεργασίας εδαφικών δεδομένων.

AGRI_ΕΧ12 – Αναλυτικές Τεχνικές στη Γεωργία και το Περιβάλλον

Περιεχόμενο Μαθήματος


Θεωρία


  1. Βασικές έννοιες στην Αναλυτική Χημεία-Αναλύσεις πραγματικού χρόνου
  2. Εισαγωγή στις αναλυτικές τεχνικές για μετρήσεις πεδίου
  3. Χημικοί αισθητήρες
  4. Χημικοί αναλυτές
  5. Βιοαισθητήρες
  6. Αναλυτικές συσκευές πεδίου
  7. Σχεδιασμός διαδικασίας για την παρακολούθηση παραμέτρων ποιότητας στο πεδίο
  8. Προδιαγραφές και προμήθεια αναλυτικών οργάνων
  9. Συντήρηση αναλυτικών οργάνων
  10. Βαθμονόμηση αναλυτικών οργάνων
  11. Διακρίβωση αναλυτικών οργάνων
  12. ISO17025-Διασφάλιση ποιότητας
  13. ISO17025-Διαδικασίες Διαπίστευσης αναλυτικών μεθόδων

Εργαστηριακές Ασκήσεις


  1. Επεξεργασία πειραματικών δεδομένων για την εκτίμηση της πιστότητας και της ακρίβειας
  2. Σχεδιασμός πειραματικής διαδικασίας για την μέτρηση φυσικοχημικών παραμέτρων στο πεδίο (π.χ. μέτρηση pH και αγωγιμότητας στο νερό)
  3. Σχεδιασμός πρωτοκόλλου εργασίας για την μέτρηση φυσικοχημικών παραμέτρων στο πεδίο (π.χ. μέτρηση pH και αγωγιμότητας στο νερό)
  4. Χημικοί αισθητήρες με βάση ανόργανα και οργανικά πολυμερή
  5. Μέθοδοι παρασκευής λεπτών υμενίων υλικών για την χρήση ως αισθητήρες
  6. Χημικοί αναλυτές στις χρωματογραφικές τεχνικές
  7. Βιοαισθητήρες οπτικών ινών και φθορισμού
  8. Σχεδιασμός προδιαγραφών για την προμήθεια αναλυτικών συσκευών καταγραφής φυσικοχημικών παραμέτρων στο πεδίο
  9. Βαθμονόμηση αναλυτικών οργάνων-Παραδείγματα βαθμονόμησης
  10. Σχεδιασμός προδιαγραφών για την διακρίβωση αναλυτικών οργάνων
  11. Σχεδιασμός διαδικασιών για την παρακολούθηση της ποιότητας κατά ISO17025
  12. Σχεδιασμός διαδικασιών για την διαπίστευση αναλυτικών μεθόδων κατά ISO17025

AGRI_ΕΧ13 – Αγροτική Οικονομία – Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία

Περιεχόμενο Μαθήματος


Θεωρία


  1. Εισαγωγή στην Επιχειρηματικότητα και την Καινοτομία
  2. Επιχειρηματικότητα: Η Θεώρηση της Επιχείρησης, Είδη Επιχειρήσεων, έννοια, τύποι και Μοντέλα Επιχειρηματικότητας,
  3. Προσεγγίσεις Επιχειρηματικότητας, Ανάλυση Εσωτερικού και Εξωτερικού Περιβάλλοντος
  4. Η Αναγνώριση της Ευκαιρίας και η Επιχειρηματική Δημιουργικότητα,
  5. Φορείς και Θεσμοί που Ενισχύουν την Επιχειρηματικότητα
  6. Καινοτομία:  Η Έννοια και η Ανάγκη της Καινοτομίας,
  7. Καινοτομία και Ανταγωνιστικό Πλεονέκτημα
  8. Είδη Καινοτομίας, Πηγές Καινοτομίας
  9. Διαχείριση Καινοτομία
  1. Το Επιχειρηματικό Εγχείρημα και η Καινοτομία
  2. Ανάπτυξη Νέων Προϊόντων και Υπηρεσιών
  3. Χρηματοδότηση Επιχειρηματικών Εγχειρημάτων
  4. Το Επιχειρηματικό Σχέδιο

AGRI_ΕΧ14 – Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών και Εφαρμογές στη Γεωργία

Περιεχόμενο Μαθήματος


Θεωρία


  • Εισαγωγή

Τα συστήματα, η επιστήμη και η μελέτη των γεωγραφικών πληροφοριών. Τομείς εφαρμογών των συστημάτων γεωγραφικών πληροφοριών

  • Αρχές ψηφιακής γεωγραφίας

Τύποι χαρτών, ψηφιακή αναπαράσταση, Διακριτά αντικείμενα και συνεχή πεδία, Ψηφιδωτή και διανυσματική αναπαράσταση δεδομένων, Χαρτογραφική γενίκευση

  • Η φύση των γεωγραφικών δεδομένων και αβεβαιότητα

Βασικές χωρικές έννοιες, Χωρική αυτοσυσχέτιση και κλίμακα, Χωρική δειγματοληψία, Σχέσεις απόστασης και αυτοσυσχέτισης, Προσδιορισμός της εξάρτησης στο χώρο, Γεωγραφικές οντότητες.

  • Αναπαράσταση χωρικών εννοιών και δομές δεδομένων

Μοντέλο πεδίων, Μοντέλο αντικειμένων, Δομές γεωγραφικών δεδομένων, Οργάνωση γεωγραφικών δεδομένων

  • Συστήματα αναφοράς και μετασχηματισμοί

Επιφάνειες αναφοράς, Συστήματα συντεταγμένων, Συστήματα αναφοράς, Χαρτογραφικές προβολές, Προβολικά συστήματα στην Ελλάδα, Μετασχηματισμοί, Γεωαναφορά, Σύστημα GPS

  • Χαρακτηριστικά και δυνατότητες των συστημάτων γεωγραφικών πληροφοριών (α’ μέρος)

Συστατικά των συστημάτων γεωγραφικών πληροφοριών, Λογισμικά, Είδη και Συλλογή δεδομένων

  • Χαρακτηριστικά και δυνατότητες των συστημάτων γεωγραφικών πληροφοριών (β’ μέρος)

Αποθήκευση δεδομένων, Είδη Αρχείων, Βάσεις γεωχωρικών δεδομένων

  • Χαρακτηριστικά και δυνατότητες των συστημάτων γεωγραφικών πληροφοριών (γ’ μέρος)

Απεικόνιση οντοτήτων, Διανυσματικά και Ψηφιδωτά δεδομένα, Διαχείριση Γεωμετρικών Δεδομένων, Διαχείριση Περιγραφικών Δεδομένων

  • Χωρική ανάλυση (α’ μέρος)

Στατιστικοί δείκτες χωρικών δεδομένων, Χωρικά ερωτήματα

  • Χωρική ανάλυση (β’ μέρος)

Μέθοδοι χωρικής παρεμβολής (Μέθοδοι Τοπικών εκτιμήσεων και Μέθοδοι Γενικευμένων προσεγγίσεων)

  • Χωρική ανάλυση (γ’ μέρος)

Μέθοδοι χωρικής παρεμβολής (Μέθοδοι Εξομάλυνσης και Γεωστατιστικές μέθοδοι)

  • Χαρτογραφία σε ψηφιακό περιβάλλον

Χαρτογραφική σύνθεση και απόδοση, Αρχές και στόχοι της χαρτογραφικής σχεδίασης, Στοιχεία χαρτογραφικού σχεδίου, Σύνθεση χάρτη, Χαρτογραφικός συμβολισμός, Αποθήκευση – Εξαγωγή και Εκτύπωση χαρτοσύνθεσης, Χάρτες και διαδίκτυο

  • Πηγές και αναζήτηση χωρικών δεδομένων

Γεωχωρικά δεδομένα που διατίθενται από το διαδίκτυο, Τεχνικές και διαδικασία συλλογής δεδομένων, Εισαγωγή δεδομένων σε Σύστημα Γεωγραφικών Πληροφοριών


Εργαστηριακές Ασκήσεις


Οι εργαστηριακές ασκήσεις αποσκοπούν στην εμβάθυνση και εξοικείωση των φοιτητών με τις έννοιες και τις μεθοδολογίες που αναλύονται στο θεωρητικό μέρος.

Οι εφαρμογές θα υλοποιούνται με χρήση του εξειδικευμένου λογισμικού QGIS. Το QGIS είναι λογισμικό ανοικτού κώδικα και διατίθεται δωρεάν στον ιστότοπο: https://qgis.org/en/site/

Εργαστήριο 1: Σχεδιασμός και υλοποίηση βάσης χαρτογραφικών δεδομένων.

Εργαστήριο 2: Γεωαναφορά και προβολικά συστήματα στην Ελλάδα – Μετατροπές.

Εργαστήριο 3: Ψηφιακή καταγραφή χωρικών οντοτήτων και έλεγχος ποιότητας χωρικών δεδομένων.

Εργαστήριο 4: Δημιουργία Ψηφιακού Μοντέλου Εδάφους, Υπολογισμός και απόδοση κλίσεων, Ισοϋψείς καμπύλες, Δημιουργία Σκίασης.

Εργαστήριο 5: Εφαρμογή μεθόδων χωρικής παρεμβολής για δημιουργία επιφανειών από σημειακά δεδομένα.

Εργαστήριο 6: Σύνθεση χάρτη σε ψηφιακό περιβάλλον.

Εργαστήριο 7: Επανάληψη – Υποδειγματική λύση ασκήσεων

Οι εργαστηριακές ασκήσεις 4, 5 και 6 θα αποτελούν ατομική μελέτη περίπτωσης, η οποία είναι το αντικείμενο της εξέτασης του εργαστηριακού μέρους του μαθήματος


AGRI_ΕΧ15 – Βιολογική Γεωργία

Περιεχόμενο Μαθήματος


Θεωρία


  1. Ιστορική αναδρομή κινημάτων Βιολογικής Γεωργίας διεθνώς και στην Ελλάδα.
  2. Νομοθετικό πλαίσιο διεθνώς και στην Ελλάδα.
  3. Οργάνωση και έλεγχος βιολογικών προϊόντων στην Ελλάδα.
  4. Βιολογική Γεωργία και παράμετροι περιβάλλοντος.
  5. Γονιμότητα εδάφους και τρόποι επηρεασμού αυτής στην βιολογική γεωργία
  6. Λίπανση καλλιεργειών και διαχείριση θρεπτικών στοιχείων στην βιολογική γεωργία.
  7. Βασικές αρχές βιολογικής παραγωγής: Αειφορικότητα εδάφους και οικοσυστήματα.
  8. Μεταχείριση φυτικών υπολειμμάτων.
  9. Συγκαλλιέργειες Αμειψισπορές, – Εναλλαγή καλλιεργειών.
  10. Φυτοπροστασία και φυτοπροστατευτικές ουσίες στην βιολογική γεωργία,
  11. Πιστοποίηση – Επίσημοι έλεγχοι – Διακίνηση Βιολογικών προϊόντων,
  12. Συσκευασία, προβολή και προώθηση προϊόντων βιολογικής γεωργίας.
  13. Ποιοτικά χαρακτηριστικά προϊόντων βιολογικής γεωργίας.

AGRI_ΕΧ16 – Στρατηγικός Σχεδιασμός Επιχειρήσεων Τροφίμων και Γεωργίας

Περιεχόμενο Μαθήματος


Θεωρία


  1. Το μάθημα περιλαμβάνει τις ακόλουθες ενότητες για μελέτη:
  2. Εισαγωγή – Βασικές έννοιες της στρατηγικής
  3. Ανάλυση Εξωτερικού Περιβάλλοντος
  4. Ανάλυση Εσωτερικού Περιβάλλοντος
  5. Δημιουργία Ανταγωνιστικού Πλεονεκτήματος
  6. Υλοποίηση της στρατηγικής
  7. Διοίκηση της απόδοσης
  8. Στρατηγική και καινοτομία
  9. Διαχείριση αλλαγής
  10. Ψηφιακή στρατηγική των επιχειρήσεων
  11. Αξιολόγηση στρατηγικών
  12. Ειδικά θέματα στρατηγικής
  13. Μελέτες περίπτωσης

AGRI_ΕΧ17 – Μοριακή Ενζυμολογία

Περιεχόμενο Μαθήματος


Θεωρία


  1. Γενικές αρχές ενζυμολογίας (Ιστορική αναδρομή, ονοματολογία και κατάταξη ενζύμων).
  2. Κινητική των ενζύμων (Βασικές αρχές της κινητικής των ενζυμικών αντιδράσεων , κινητικές σταθερές και τάξη ενζυμικών αντιδράσεων, σημείο ισορροπίας, εξίσωση Michael-Menten, αξιολόγηση και ανάλυση κινητικών δεδομένων και κινητικών σταθερών).
  3. Επίδραση θερμοκρασίας, pH και συγκέντρωσης υποστρώματος στην ταχύτητα της ενζυμικής αντίδρασης.
  4. Ισότοπα στη μελέτη ενζυμικών μηχανισμών.
  5. Ενζυμική μηχανική (Μοριακή δυναμική και μηχανική, δομικές ανακατατάξεις και κινήσεις του ενζυμικού μορίου).
  6. Αρχές ανασχεδιασμού των μοριακών και λειτουργικών χαρακτηριστικών του ενζυμικού μορίου.
  7. Μοριακές μέθοδοι in vitro κατευθυνόμενης και τυχαίας μεταλλαξογένεσης.
  8. Σχεδιασμός νέων μορφών ενζύμων με επιθυμητά καταλυτικά και δομικά χαρακτηριστικά, εφαρμόζοντας εξελικτικές αρχές.
  9. Μέθοδοι υπερταχείας επιλογής μεταλλαγμένων ενζυμικών μορφών.
  10. Υβριδικά και τεχνητά ένζυμα. De novo δημιουργία νέων λειτουργικών ενζύμων.
  11. Χημική τροποποίηση ενζύμων.
  12. Εφαρμογές των ενζύμων (Εφαρμογές στη Ζυθοποιία, Χυμοποιεία, Οινοποιεία, Βιομηχανία λιπών και ελαίων, παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων,
  13. Βιομηχανία ζωοτροφών και Φυτοφαρμάκων.

AGRI_ΕΧ18 – Ζωικοί Εχθροί Υγειονομικής Σημασίας, Αποθηκών και Ξύλου

Περιεχόμενο Μαθήματος


Θεωρία


  1. Ζωικοί εχθροί στα αποθηκευμένα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα φυτικής και ζωικής προελεύσεως: γενικά στοιχεία και σημασία. Συνεργισμός και σχέσεις µε βιοτικούς και αβιοτικούς παράγοντες.
  2. Πρωτεύοντα έντομά αποθηκών: µμορφολογία, βιολογία, οικολογία, συμπτωματολογία, διάγνωση των Lepidoptera: Sitotroga cerealella και Coleoptera: Sitophilus oryzae, granarius, S. zeamais, Rhyzopertha dominica, Prostephanus truncatus, Trogoderma granarium, Acantoscelides obtectus, Bruchus pisorum, Br. rufimanus, Br. lentis.
  3. Δευτερεύοντα έντομα αποθηκών: µμορφολογία, βιολογία, οικολογία, συμπτωματολογία, διάγνωση των Lepidoptera: Ephestia kuehniella, elutella, Plodia interpunctella, Tinea granella, Psocoptera: Liposcelis bostrychophila και Coleoptera: Tribolium confusum, T. castaneum, Tenebrio molitor, Tenebroides mauritanicus.
  4. Δευτερεύοντα έντοµα αποθηκών: µορφολογία, βιολογία, οικολογία, συµπτωµατολογία, διάγνωση των Coleoptera: Oryzaephilus surinamensis, mercator, Cryptolestes ferrugineus, Lasioderma serricorne, Carpophilus hemipterus, Anthrenus spp., Attagenus spp.
  5. Ακάρεα αποθηκών: µορφολογία, βιολογία, οικολογία, συµπτωµατολογία, διάγνωση των Astigmata: Acaridae, Glycyphagidae, Mesostigmata, Prostigmata και Cryptostigmata.
  6. Αντιµετώπιση ζωικών εχθρών: Φυσική (ακραίες θερµοκρασίες).
  7. Αντιµετώπιση ζωικών εχθρών: Χηµική (υποκαπνιστικά, εντοµοκτόνα).
  8. Αντιµετώπιση ζωικών εχθρών: Εναλλακτικές µέθοδοι.
  9. Έντοµα αστικού ενδιαφέροντος: µορφολογία, βιολογία, οικολογία, συµπτωµατολογία, διάγνωση, αντιµετώπιση. Dictyoptera, Siphonaptera, Hemiptera, Anoplura Psoroptidae.
  10. Έντοµα και ακάρεα αστικού ενδιαφέροντος: µορφολογία, βιολογία, οικολογία, συµπτωµατολογία, διάγνωση, αντιµετώπιση. Diptera (Muscidae, Tabanidae, Psychodidae)
  11. Sarcophagidae, Simuliidae, Ceratopogonidae, Culicidae), Psoroptidae, Sarcoptidae, Demodicidae, Ixodidae, Argastidae.
  12. Έντομα και ακάρεα αστικού και περιαστικού πρασίνου. Βασικές αρχές αντιμετώπισης
  13. Τρωκτικά: αναγνώριση, βιολογία, ζηµιές και αντιμετώπιση

Εργαστηριακές ασκήσεις


  1. Συλλογή, αναγνώριση τέλειων ατόµων και ατελών σταδίων πρωτευόντων και δευτερευόντων εντόμων αποθηκών σε διάφορα αποθηκευµένα γεωργικά προϊόντα και τρόφιµα.
  2. Αναγνώριση κυριοτέρων γενών και ειδών ακάρεων στα διάφορα αποθηκευµένα γεωργικά προϊόντα και τρόφιµα.
  3. Τρωκτικά: αναγνώριση ειδών και προσβολών.
  4. Εντοµοκτόνα, ακαρεοκτόνα, τρωκτικοκτόνα για ζωικούς εχθρούς αποθηκευµένων γεωργικών προϊόντων και τροφίµων – ιδιαίτερη µνεία για τα υποκαπνιστικά. Παγίδες παρακολούθησης / αντιµετώπισης ζωικών εχθρών των αποθηκευµένων γεωργικών προϊόντων και τροφίµων.
  5. Αναγνώριση κυριοτέρων εντόµων αστικού ενδιαφέροντος: Dictyoptera, Siphonaptera, Hemiptera, Anoplura Psoroptidae
  6. Αναγνώριση κυριοτέρων εντόµων και ακάρεων αστικού ενδιαφέροντος: Diptera (Muscidae, Tabanidae, Psychodidae, Sarcophagidae, Simuliidae, Ceratopogonidae, Culicidae), Psoroptidae, Sarcoptidae, Demodicidae, Ixodidae, Argastidae.

AGRI_ΕΧ19 – Ολοκληρωμένη Διαχείριση Αγροτικής Παραγωγής

Περιεχόμενο Μαθήματος


Θεωρία


  1. Ορισμοί, πρότυπα, απαιτήσεις και ιστορία της ολοκληρωμένης διαχείρισης στην αγροτική παραγωγή
  2. Διεθνή, ευρωπαϊκά και εθνικά πρότυπα ολοκληρωμένης διαχείρισης στην αγροτική παραγωγή
  3. Πιστοποίηση συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης
  4. Απαιτήσεις συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης, (προγραμματισμός, αρχές λειτουργίας γεωργικής εκμετάλλευσης ιχνηλασιμότητα προϊόντος)
  5. Απαιτήσεις συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης, (πολλαπλασιαστικό υλικό, καλλιεργητικές φροντίδες, θρέψη των φυτών, σχέδιο διαχείρισης νερού)
  6. Διαχείρισης της φυτοπροστασίας
  7. Συγκομιδή και μετασυλλεκτικοί χειρισμοί
  8. Διαχείριση εξοπλισμού και ενέργειας
  9. Διαχείριση ρύπων, περιβάλλον και βιοποικιλότητα
  10. Υγεία, ασφάλεια και κατάρτιση των εργαζομένων
  11. Ολοκληρωμένη διαχείριση καλλιέργειας κηπευτικών
  12. Ολοκληρωμένη διαχείριση δενδρωδών καλλιεργειών
  13. Ολοκληρωμένη διαχείριση φυτών μεγάλης καλλιέργειας

AGRI_ΕΧ20 – Αγροβιοποικιλότητα και Διαχείριση Φυτογενετικών Πόρων

Περιεχόμενο Μαθήματος


Θεωρία


  1. Βιοποικιλότητα: ορισμος βιοποικιλότητας,
  2. Απειλές (ανθρώπινες δραστηριότητες, κλιματική αλλαγή),
  3. Προστασία βιοποικιλότητας, οφέλη της βιοποικιλότητας,
  4. Νομικό πλαίσιο (διεθνές, ευρωπαϊκό, εθνικό), σύμβαση για τη βιοποικιλότητα.
  5. Αγροβιοποικιλότητα: Ορισμοί και ιστορική αναδρομή
  6. H Αγροβιοποικιλότητα σήμερα, απειλές, σημασία και ανάγκη προώθησης της.
  7. Καταγραφή και χαρακτηρισμός της Αγροβιοποικιλότητας
  8. Παραδοσιακές Ποικιλίες: Χαρακτηριστικά  παραδοσιακών ποικιλιών (αναγνωρίσιμη, ευδιάκριτη ταυτότητα, δυναμικός πληθυσμός, ιστορική προέλευση. παραδοσιακές ποικιλίες και παραδοσιακά γεωργικά συστήματα). Κίνδυνοι από τη γενετική διάβρωση 
  9. Φυτογενετικοί πόροι: Τρόποι διατήρησης των φυτογενετικών πόρων, ex situ και in situ/on farm
  10. Ό ρόλος των φυτογενετικών πόρων στο παγκόσμιο επισιτιστικό πρόβλημα και ην κλιματική αλλαγή
  11. Διεθνείς οργανισμοί και φορείς διατήρησης και διαχείρισης φυτογενετικών πόρων.
  12. Προστασία της αγροβιοποικιλότητας και της λαϊκής κληρονομιάς.
  13. Φυτογενετικοί πόροι και η χρήση τους στη Βελτίωση Φυτών

AGRI_ΕΧ21 – Ποιότητα και Συστήματα Πιστοποίησης Γεωργικής Παραγωγής

Περιεχόμενο Μαθήματος


Θεωρία


  1. Έννοιες και Ορισμοί Διοίκησης Ολικής Ποιότητας
  2. Τα Συστήματα Διασφάλισης Ποιότητας
  3. Τα Πρότυπα της Σειράς ISO 9001, ISO 14001,
  4. Το Σύστημα HACCP –ISO 22000
  5. Διαδικασίες Πιστοποίησης. (Εγχειρίδια Ποιότητας, Χορήγηση και Διατήρηση Πιστοποιητικού Συστήματος Ποιότητας, Φορείς Πιστοποίησης)
  6. Το Μοντέλο της Ολικής Ποιότητας
  7. Ομοιότητες και Διαφορές Συστημάτων Διασφάλισης Ποιότητας και Μοντέλων Ολικής Ποιότητας
  8. Τεχνικές για την Βελτίωση της Ποιότητας (Βασικά Εργαλεία Διοίκησης Ολικής Ποιότητας: Στατιστικός Έλεγχος Διαδικασιών, Τεχνικές Ανάλυσης του Taguchi, άλλα Εργαλεία)
  9. Ομάδες και Κύκλοι Ποιότητας
  10. Το Κόστος της Ποιότητας
  11. Τα Συστήματα Ποιότητας και η Συμπεριφορά των Καταναλωτών
  12. Διασφάλιση Ποιότητας στον Αγροτικό Χώρο
  13. Εφαρμογές Συστημάτων Ποιότητας στην Πρωτογενή Παράγωγη, στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων και στον αγροτουρισμό.

AGRI_ΕΧ22 – Συστήματα Μετρήσεων και Αισθητήρων στη Γεωργία

Περιεχόμενο Μαθήματος


Θεωρία


  1. Εισαγωγή στους αισθητήρες και στα συστήματα μέτρησης και ελέγχου.

Αισθητήρες και εφαρμογές τους, χρήση αισθητήρων σε συστήματα μέτρησης και ελέγχου, συστήματα μέτρησης, συστήματα ελέγχου ανοικτού βρόχου, συστήματα ελέγχου κλειστού βρόχου, μέση τιμή και τυπική απόκλιση μετρήσεων, κατανομή μετρήσεων.

  1. Χαρακτηριστικά αισθητήρων και συστημάτων μέτρησης

Εύρος λειτουργίας, ακρίβεια, τύποι σφαλμάτων, γραμμικότητα, ευαισθησία, διακριτική ικανότητα, υστέρηση, επαναληψιμότητα, νεκρή ζώνη, απόκριση, ολίσθηση, καθυστέρηση, χρόνος λειτουργίας, αξιοπιστία, ευστάθεια.

  1. Ρύθμιση σημάτων και προσαρμογή με τεχνικές παθητικών κυκλωμάτων:

Ρύθμιση και προσαρμογή σήματος, ρύθμιση σήματος με ποτενσιόμετρο, ρύθμιση σήματος με γέφυρα Wheatstone, προσαρμογή για μέγιστη μεταφορά τάσης, προσαρμογή για μέγιστη μεταφορά ισχύος με ή χωρίς μετασχηματιστή.

  1. Ρύθμιση σημάτων και προσαρμογή με τεχνικές ενεργητικών κυκλωμάτων Ι:

Ενεργητικά κυκλώματα, τελεστικός ενισχυτής, ιδανικός τελεστικός ενισχυτής, ενισχυτής αντιστροφής και μη αντιστροφής, απομονωτής, ενισχυτής άθροισης, ενισχυτής διαφοράς, ενισχυτής οργανολογίας.

  1. Ρύθμιση σημάτων και προσαρμογή με τεχνικές ενεργητικών κυκλωμάτων ΙΙ:

Ολοκληρωτής, διαφοριστής, μετατροπέας ρεύματος σε τάση, μετατροπέας τάσης σε ρεύμα, συγκριτής τάσεων, μετατροπέας ψηφιακού σήματος σε αναλογικό, μετατροπέας αναλογικού σήματος σε ψηφιακό.

  1. Μέτρηση θερμοκρασίας:

Θερμόμετρα διαστολής υγρού και μετάλλου, διμεταλλικό έλασμα, διμεταλλικό θερμόμετρο, διμεταλλικός θερμοστάτης, θερμόμετρο ηλεκτρικής αντίστασης (RTD), θερμίστορ, θερμοηλεκτρικό φαινόμενο και θερμοζεύγος, θερμόμετρα ακτινοβολίας, οπτικό πυρόμετρο νήματος, πυρόμετρο υπέρυθρου.

  1. Μέτρηση παραμέτρων κίνησης Ι:

Εισαγωγή στη μέτρηση παραμέτρων κίνησης (μετατόπιση, προσέγγιση, ταχύτητα, επιτάχυνση, μηχανική τάση, βάρος), μέτρηση γραμμικής μετατόπισης (ωρολογιακό μικρόμετρο, γραμμικό ποτενσιόμετρο, γραμμικός διαφορικός μεταβλητός μετασχηματιστής – LVDT, πυκνωτής μεταβλητού εμβαδού), μέτρηση γωνιακής μετατόπισης (περιστροφικό ποτενσιόμετρο, αυξητικός και απόλυτος οπτικός κωδικοποιητής).

  1. Μέτρηση παραμέτρων κίνησης ΙΙ:

Ταχομετρικές γεννήτριες, μέτρηση προσέγγισης (μικροδιακόπτες, αισθητήρας μεταβλητής μαγνητικής αντίστασης, ανιχνευτής φαινομένου Hall, οπτικοί αισθητήρες προσέγγισης), μέτρηση επιτάχυνσης (επιταχυνσιόμετρο σεισμικής μάζας, πιεζοηλεκτρικό επιταχυνσιόμετρο), μετρητής μηχανικής τάσης, μέτρηση δύναμης και βάρους (κυψελίδα φόρτισης, ζυγοί ισορροπίας, ζυγός ελατηρίου με γραμμικό ποτενσιόμετρο).

  1. Μέτρηση στάθμης:

Μέθοδοι μέτρησης στάθμης, δοχείο παρατήρησης, ράβδος βυθομέτρησης, μηχανικός και ηλεκτρικός μετρητής πλωτήρα, βελόνα χωρητικότητας, βελόνα αγωγιμότητας, μετρητής υπερήχων, μετρητής φυσαλίδων, μέτρηση στάθμης με αισθητήρες πίεσης.

  1. Μέτρηση πίεσης:

Μέθοδοι μέτρησης πίεσης, μανόμετρα υγρού, σωλήνας Bourdon, φυσητήρας με ποτενσιόμετρο ή LVDT, χωρητικοί και πιεζοηλεκτρικοί αισθητήρες πίεσης, αισθητήρες πίεσης με μετρητές μηχανικής τάσης, βαρόμετρα.

  1. Απεικόνιση και καταγραφή δεδομένων μετρήσεων

Αναλογικές συσκευές απεικόνισης, μετρητής (όργανο) κινητού πηνίου, μετρητής αντίστασης, μετρητής κινητού οπλισμού, παλμογράφος, ψηφιακές συσκευές απεικόνισης με διόδους φωτοεκπομπής (LED) και υγρούς κρυστάλλους (LCD).

  1. Συστήματα συλλογής και επεξεργασίας μετρήσεων Ι:

Βασικές έννοιες συστημάτων συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων μετρήσεων, συστήματα μετάδοσης μετρήσεων, δειγματοληψία, κυκλώματα δειγματοληψίας και συγκράτησης, πολυπλεξία και πολυπλέκτες.

  1. Συστήματα συλλογής και επεξεργασίας μετρήσεων ΙΙ:

Σειριακή και παράλληλη διασύνδεση συστημάτων μέτρησης με υπολογιστή, απευθείας διασύνδεση, πρότυπα ΙΕΕΕ και RS232, αναλογικές και ψηφιακές κάρτες εισόδου-εξόδου, συλλογή μετρήσεων σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, εργαλεία λογισμικού για συλλογή μετρήσεων σε βιομηχανικό περιβάλλον και έλεγχο παραγωγής.


Εργαστηριακές ασκήσεις


  • Μελέτη χαρακτηριστικών αισθητήρων θερμοκρασίας (θερμοζεύγος, θερμίστορ, RTD),
  • Μελέτη γραμμικού μεταβλητού διαφορικού μετασχηματιστή (LVDT) και πιεζοαντίστασης (μετρητή μηχανικής τάσης),
  • Μελέτη μετατροπέων αναλογικού σήματος σε ψηφιακό και αντιστρόφως (A/D, D/A converters),
  • Πρακτικές ασκήσεις που αποσκοπούν στην εξοικείωση με το εργαλείο λογισμικού Labview,
  • Προγραμματισμό σε γραφικό περιβάλλον και εικονικά όργανα (virtual instruments),
  • Κάρτες συλλογής δεδομένων μετρήσεων (DAQ).

AGRI_ΕΧ23 – Γεωργικά Μηχανήματα

Περιεχόμενο Μαθήματος


Θεωρία


  • Εκμηχάνιση της Γεωργίας

Πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα, προβλήματα, στάδια εκμηχάνισης της γεωργίας, τυποποίηση και σημασία της

  • Ο γεωργικός ελκυστήρας και η χρήση του

Τύποι, χαρακτηριστικά, σύγκριση

  • Η μηχανή εσωτερικής καύσης (Μέρος Ι)

Αρχή λειτουργίας και χαρακτηριστικά

  • Η μηχανή εσωτερικής καύσης (Μέρος ΙΙ)

Συστήματα: ψύξης, λίπανσης, μεταφοράς καυσίμου, ηλεκτρικό

  • Συστήματα του γεωργικού ελκυστήρα

Μηχανική μετάδοση κίνησης, υδραυλικό σύστημα, δυναμοδότης, σύστημα κατεύθυνσης, σύστημα πέδησης

  • Μηχανήματα κατεργασίας του εδάφους

Σημασία της κατεργασίας του εδάφους, επίδραση στις φυσικές και άλλες ιδιότητες του εδάφους, συστήματα κατεργασίας. Μηχανήματα πρωτογενούς και δευτερογενούς κατεργασίας. Ασκήσεις.

  • Μηχανήματα προετοιμασίας της σποροκλίνης

Εγκατάσταση φυτειών. Μέθοδοι και χρήση τους, σπορά, σπαρτικές σιτηρών και μικρών σπόρων. Σπαρτικές σκαλιστικών καλλιεργειών, φυτευτικές και μεταφυτευτικές. Ασκήσεις

  • Μηχανήματα καλλιεργητικών φροντίδων

Λιπασματοδιανομείς, σκαλιστήρια. Ασκήσεις

  • Μηχανήματα φυτοπροστασίας

Ψεκαστικά μηχανήματα υψηλής πίεσης, νεφελοψεκαστήρες, επιπαστήρες. Ασκήσεις

  • Μηχανήματα συγκομιδής

Θεριζοαλωνιστικές μηχανές, βαμβακοσυλλεκτικές μηχανές, τευτλοεξαγωγείς, πατατοεξαγωγείς, μηχανήματα συλλογής καρπών

  • Μηχανήματα για χορτοδοτικά φυτά

Χορτοκοπτικά, χορτοχειριστικά, χορτοσυλλεκτοδετικά, στελεχοθλιπτικά, ενσιροκοπτικά μηχανήματα

  • Κόστος χρήσης και αντικατάστασης γεωργικών μηχανημάτων

Υπολογισμός σταθερών και μεταβλητών δαπανών, Συσσωρευμένο κόστος, Μέθοδος μερικού λογισμού. Ασκήσεις

  • Ισχύς γεωργικών ελκυστήρων και επιλογή παρελκομένων μηχανημάτων

Υπολογισμός της απαιτούμενης ισχύος και του μεγέθους των παρελκομένων μηχανημάτων. Ασκήσεις


Εργαστηριακές ασκήσεις


Οι εργαστηριακές ασκήσεις αποσκοπούν στην εμβάθυνση και εξοικείωση των φοιτητών με τις έννοιες και τις μεθοδολογίες που αναλύονται στο θεωρητικό μέρος.

Περιλαμβάνονται ασκήσεις με σκοπό την εφαρμογή των μεθοδολογιών που αναλύονται στο θεωρητικό μέρος.

Εργαστήριο 1: Μηχανήματα κατεργασίας του εδάφους.

Εργαστήριο 2: Μηχανήματα προετοιμασίας της σποροκλίνης.

Εργαστήριο 3: Μηχανήματα καλλιεργητικών φροντίδων.

Εργαστήριο 4: Μηχανήματα φυτοπροστασίας.

Εργαστήριο 5: Κόστος χρήσης και αντικατάστασης γεωργικών μηχανημάτων.

Εργαστήριο 6: Ισχύς γεωργικών ελκυστήρων και επιλογή παρελκομένων μηχανημάτων.

Εργαστήριο 7: Επανάληψη  – Υποδειγματική λύση ασκήσεων

Περιλαμβάνονται ακόμα οι αντίστοιχες ασκήσεις, τα φύλλα υπολογισμών και οι ατομικές εργασίες για την εκμάθηση όλων των μεθοδολογιών υπολογισμού για όλα τα αντικείμενα που αναφέρονται στο θεωρητικό τμήμα του μαθήματος.


AGRI_ΕΧ24 – Θερμικές – Ψυκτικές Μηχανές Συντήρησης Αγροτικών Προϊόντων

Περιεχόμενο Μαθήματος


Θεωρία


  1. Θερμοδυναμικές ιδιότητες, κλειστό και ανοιχτό σύστημα, διεργασίες ροής και μη, νόμοι αερίων, νόμοι θερμοδυναμικής, εσωτερική ενέργεια. Εφαρμογή του πρώτου νόμου στη θέρμανση και διαστολή αερίων σε διαδικασίες μη ροής. Ο πρώτος θερμοδυναμικός νόμος στη διαδικασία σταθερής ροής. Κύκλος Carnot, Θεώρημα Carnot.
  2. Εντροπία, φυσική έννοια της εντροπίας, μεταβολή εντροπίας αερίων στη θερμοδυναμική διαδικασία. Κύκλος Otto, diesel και διπλοί κύκλοι. Αρχές ψύξης, – μονάδες, ορολογία και ψυγεία αέρα που εργάζονται σε αντίστροφο κύκλο Carnot και κύκλο Bell Coleman, κύκλος ψύξης ανοιχτού αέρα, μειονέκτημα της ψύξης αέρα. Μηχανισμός ψύξης ατμών, διαγράμματα P-V, P-S, P-H, κύκλοι συμπίεσης ατμών, ξηρή και υγρή συμπίεση, υπερψύξη και υποψύξη.
  3. Σύστημα ψύξης με απορρόφηση ατμών. Κοινά ψυκτικά μέσα και οι ιδιότητές τους. Υπολογιστικός σχεδιασμός για σύστημα ψύξης. Ψυκτικές εγκαταστάσεις. Θερμοδυναμικές ιδιότητες υγρού αέρα, εξίσωση αερίου για κατά προσέγγιση υπολογισμό, διαδικασία αδιαβατικού κορεσμού, θερμοκρασία υγρού λαμπτήρα και η μέτρησή του.
  4. Ψυχομετρικό διάγραμμα και η χρήση του, στοιχειώδης ψυχομετρική διαδικασία. Κλιματισμός – αρχές – Τύπος και λειτουργίες κλιματισμού, βασικές αρχές στον κλιματισμού, μέθοδοι διανομής αέρα και σχεδιασμός αγωγών.
  5. Βασικές αρχές σχεδιασμού ολοκληρωμένων συστημάτων κλιματισμού – υγραντήρες και αφυγραντήρες – υπολογισμός ψυκτικού φορτίου, τύποι κλιματιστικών – εφαρμογές,
  6. Συντήρηση τροφίμων, Ψυγεία οικιακής χρήσης, επαγγελματικά ψυγεία, μέθοδος κατάψυξης τροφίμων. Μελέτη ψυκτικής αποθήκευσης φρούτων και λαχανικών, υπολογισμοί φορτίου κατάψυξης και χρόνου για υλικά τροφίμων, μελέτη κλιματιστικών παραθύρων επισκευή και συντήρηση συστημάτων ψύξης και κλιματισμού και ψύξης ή παγοποίησης και ψυκτικών εγκαταστάσεων
  7. Περιεκτικότητα υγρασίας και μέθοδοι προσδιορισμού, σημασία της, μέθοδοι προσδιορισμού της, καμπύλη και μοντέλο EMC, αρχή ξήρανσης, θεωρία διάχυσης, μηχανισμός ταχύτητας ξήρανσης-πτώσης θερμοκρασίας, σταθερός ρυθμός, λεπτή στρώση, βαθύ στρώμα και ανάλυσή τους , κρίσιμη περιεκτικότητα σε υγρασία, μοντέλα ξήρανσης.
  8. Υπολογισμός της θερμοκρασίας του αέρα ξήρανσης και του ρυθμού ροής αέρα, της πίεσης του αέρα εντός της κλίνης των κόκκων, της καμπύλης Shred’s και Hukill’s, διαφορετικών μεθόδων ξήρανσης συμπεριλαμβανομένης της ξήρανσης με ρόφηση, της ξήρανσης με αφρό, της ξήρανσης με κατάψυξη κ.λπ.
  9. Μελέτη διαφορετικών τύπων ξηραντηρίων- απόδοση, πρότυπο ενεργειακής αξιοποίησης και απόδοση, μελέτη ξήρανσης και αφυδάτωσης αγροτικών προϊόντων.
  10. Τύποι και αιτίες αλλοίωσης στην αποθήκευση, συνθήκες αποθήκευσης ευπαθών προϊόντων, λειτουργικές απαιτήσεις αποθήκευσης, έλεγχος θερμοκρασίας και σχετικής υγρασίας στο εσωτερικό της αποθήκευσης, υπολογισμός ψυκτικού φορτίου. τροποποιημένη ατμοσφαιρική αποθήκευση και έλεγχος του Περιβάλλοντος του, κίνηση του αέρα μέσα στο χώρο αποθήκευσης
  11. Αποθήκευση δημητριακών: καταστροφικοί παράγοντες, ρόφηση υγρασίας, υγρασία και αλλαγές θερμοκρασίας στους αποθηκευμένους κόκκους, ρύθμιση περιβάλλοντος εντός της αποθήκης μέσω: φυσικού αερισμού, μηχανικού αερισμού, τεχνητής ξήρανσης, παραδοσιακών, βελτιωμένων και σύγχρονων δομών αποθήκευσης σιτηρών, αποθήκη – σχεδιασμός και έλεγχος περιβάλλοντος.
  12. Αποθήκευση δημητριακών και προϊόντων τους, αποθήκευση σπόρων, ερμητικά κλειστές και αερόψυκτα αποθήκες ψυγμένες, ελεγχόμενη ατμόσφαιρα, τροποποιημένες ατμοσφαιρικές και κατεψυγμένες αποθήκες.
  13. Συνθήκη αποθήκευσης διαφόρων φρούτων και λαχανικών μέσω ψύξης και ξήρανσης σύστηματος αποθήκευσης . Οικονομικές, πτυχές αποθήκευσης

Εργαστηριακές ασκήσεις


  1. Προσδιορισμός των διαφόρων στοιχείων συστημάτων ξήρανσης
  2. Προσδιορισμός των διαφόρων στοιχείων των συστημάτων ψύξης
  3. Πειράματα με την λειτουργία μιας ψυκτικής μονάδας αποθήκευσης και μονάδας κλιματισμού
  4. Πείραμα στον υγραντήρα για τον προσδιορισμό της απόδοσης υγρασίας – απόδοσης αφύγρανσης
  5. Συνθήκη αποθήκευσης για διάφορα φρούτα και λαχανικά σε σύστημα αποθήκευσης κρύου και ξήρανσης.

Επισυναπτόμενα: